Troškovi stanovanja u Austriji u porastu

Jedanaest posto studenata u Austriji nije u mogućnosti da grije svoj dom. Do ovog saznanja je došao institut za sociologiju pri Univerzitetu Beč. Najveće probleme imaju studenti koji žive u zajednicama, tzv. Wohngemeinschaftu (WG). Sudeći prema spomenutoj studiji, 43% studenata žive sami u stanu. 29% studenata živi u zajednicama, 18% kod roditelja (odnosno rodbine) i samo 10% u studentskim domovima. Studentima je u prosjeku oko 33 kvadrata na raspolaganju, a prosječni torškovi iznose 311,- eura po mjesecu.

Prije 10 godina se u studentskim domovima u Beču mogao dobiti krevet za 140,- eura pa nadalje. Danas je najjeftiniji krevet u dvokrevetnoj sobi 180,- eura. U novom domu na kampusu novog Ekonomskog univerziteta u Beču jednokrevetna soba košta 550,- eura. U prosjeku jednokrevetne sobe u studentskim domovima koštaju između 280,- i 340,- eura.

Savjetujemo svim budućims tudentima da već pola godine prije planiranog dolaska krenu u potragu za smještajem u Beču. U drugim gradovima u Austriji se smještaj znatno lakše nađe.

Više informacija o stanovanju u Beču možete pročitati ovdje. Okoristite se i oglasnom pločom na našem forumu.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu