Trnovit put do škole

U svom novom dokumentarcu Sur le chemin de l’école (bos: Na putu do škole, njem. Auf dem Weg zur Schule) Pascal Plisson ne pokazuje samo djecu i njihov trnoviti put do obrazovanja, već i snagu i hrabrost djece koji prevale taj put. Plisson je do sada snimao dokumentarce o životinjama, te je tom prilikom često nailazio na djecu koja zaista prolaze avanture na putu do škole. To ga je navelo da posmatra djecu, a ne životinje. Počeo je snimati djecu u svim krajevima svjeta kojima je učenje nešto najvrijednije na svijetu i koji žive mukotrpnim životom u nadi da će nekada poboljšati život svoje porodice.

Zahira, 12 godina, je jedna od njih. Svakog ponedjeljka ona uzima jednu živu kokoš i pješači četiri sata kroz marokanska brda. Na kraju svog puta ona kokoš mijenja za suho voće koje će joj u ostatku sedmice služiti kao užina. Na drugom kraju planete dva mlađa brata guraju svog trinaestogodišnjeg brata Samuela u kolicima (koja su oni sami sastavili) preko makadama i pješčanih brežuljka. Oni svog brata vode u školu.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu