Švicarci pozivaju na plaćanje

 

Visoke škole u Švicarskoj imaju dobru reputaciju, školarina je, uspoređujući sa drugima, niska, za mnoge studijske smjerove ne važe ograničenja u pristupu studiju. Nije čudo što sve više mladih ljudi iz čitavog svijeta ide na studij u Švicarsku. U prošlom jesenskom semestru, koji u Švicarskoj počinje u septembru, zabilježena je na deset kantonalnih univerziteta i na dvjema visokim tehničkim školama jedna petina studenata sa stranom maturom od 132.000 ukupnog broja studenata. Od godine 1990. njihov broj se i više nego udvostručio. Njihov udio na stručnim visokim školama iznosi samo 11%. Nijemce posebno privlači odlazak u njemačko govorno područje ove alpske države. Oni predstavljaju na švicarskim univerzitetima daleko najbrojniju grupu stranaca.

Visoke škole sada žele da strani studenti izdvajaju više novca. Ipak ih strani studenti koštaju veliku količinu novca. Još godine 1998. su, kako izvještava “NZZ am Sonntag” ukupni godišnji izdaci za internacionalne studente i doktorante iznosili okruglo 460 miliona eura. Do sada su samo neki od univerziteta prikupili male dodatne prihode od stranih lica koja se obrazuju. Na Univerzitetu u Frajburgu su naprimjer plaćali 667 eura, što je 125 eura više. Jedinu iznimku predstavljaju univerziteti italijaskog govornog područja, u Luganu, na kojem strani studenti moraju već sada izdvajati preko 3000 eura po semestru – duplo više nego njihove švicarske kolege.

“Dodatne takse su diskriminirajuće i neprijateljske prema strancima”

Univerzitet Cirih prednjači. Od jesenskog semestra 2012. će strani studenti na njemu umjesto 650 plaćati 1000 eura, 420 eura više nego što plaćaju domaći studenti. ETH Cirih do sada ne podliježe tome, jer za njeg nije zadužen kanton, nego savez. Ali, diskusije oko povišice se vode i za Cirih, kao i druge visoke tehničke škole.

Također, i kanton St. Gallen planira u budućnosti od stranih studenata zahtijevati plaćanje. Na međunarodno priznatom univerzitetu ekonomije predviđeno je od sljedeće godine plaćanje u visini od 1770 eura, što iznosi skoro 800 eura više nego sada. Ubuduće će studenti iz inostranstva plaćati 750 eura više nego što to čine njihove kolege iz Švicarske. Ovaj nacrt zakona mora još proći zakonsku proceduru u kantonalnom parlamentu.

Školarina nije visoka kao u drugim državama, naprimjer Australiji, gdje stranci plaćaju i do 10.000 eura po semestru. Uprkos tome, kod švicarskih predstavnika studenata budi se snažan otpor protiv neravnopravnosti njihovih stranih kolega. Romina Loliva iz Udruženja švicarskih studenata (VSS), koje se izjašnjava protiv školarine, upućuje na pravo na obrazovanje, koje važi za sve. “Mi smatramo da je školarina diskriminirajuća i neprijateljska prema strancima.”

Konzervativac Pfister podržava tu ideju

Loviva sumnja da povišena školarina služi kao zastrašivanje, to jest da bi se tako na jednostavan način reducirao broj stranih studenata ili čak da bi upravo siromašni studenti bili spriječeni da studiraju u Švicarskoj.

Udruženje švicarskih studenata predlaže jedan sasvim drugi način ophođenja sa troškovima za strane studente: matične zemlje trebaju snositi troškove svojih studenata u Švicarskoj. Također, i Švicarska bi plaćala za svoje studente u inostranstvu.

U Švicarskoj postoji sistem koji reguliše izjednačavanje plaćanja još od osamdesetih godina. Ako Švicarac iz kantona Uri studira u St. Gallenu, njegov kanton plaća, zavisno od studija, između 10.000 i 50.000 franaka kantonu St. Gallenu. Studenti predlažu isti postupak i na evropskoj razini. Taj sistem bi bio korektan prema svim studentima, tvrdi Loliva.

Predstavnici studenata neočekivano su našli podršku Gerharda Pfistera, konzervativnog izaslanika u Nacionalnom vijeću Kršćansko-nacionalne stranke CVP, koji je ranije bio zagovornik ideje o povišici školarine.

“Poduhvat” naročito za Švicarsku unosan

Pod vodstvom Pfistersa CVP stranka se u prošloj godini zalagala i za povišicu školarine za strance, čemu se Udruženje studenata VSS usprotivilo. U toku jedne diskusije Loliva i njene kolege iznijele su svoj prijedlog: “Mi smo diskutovali o toj ideji unutar stranke i svidjela nam se”, rekao je Pfister. Takvim izjednačavanjem plaćanja dolasci studenata bi se bolje kontrolisali nego što je to slučaj sa školarinom. Sada njegova partija želi nacionalnom vijeću predložiti odgovarajuću inicijativu.

“Gospodin Pfister se priključio našoj ideji, to je njegovo pravo kao političara”, kaže Loliva za njihovo neuobičajeno partnerstvo.

Matthiasu Stauffacheru, generalnom sekretaru Konferencije rektora švicarskih univerziteta, se svidjela ideja o internacionalnom izjednačavanju plaćanja. Ali, on sumnja u njenu realizaciju. U Švicarskoj su ranije pregovori o izjednačavanju plaćanja bili popraćeni poteškoćama, na internacionalnoj razini su političke prepreke još veće.

Pfister također nije siguran u to da li bi se druge države upuštale u “dogovor”. Jer za Švicarsku bi jedan takav sistem bio lukrativan. Naime, nasuprot 30.000 stranih studenta u Švicarskoj, samo bi 6500 Švicaraca studiralo u inostranstvu.

Čak i Lolivi je jasno da njeni radikalni zahtjevi zvuče utopijski i da je njihova primjena trenutno nezamisliva. “Ali, mi želimo našom inicijativom uticati na promjenu mišljenja i ideji školarine suprotstaviti nešto drugačije. Političari gledaju na univerzitet sve više kao na preduzeće za pružanje usluga, troškove snose studenti individualno. Udruženje VSS želi iskazati nezadovoljstvo mišljenjem većine: “Studiranje predstavlja za nas pravo, a ne pružanje usluga.”

Školarine u Švicerskoj

Univerzitet

Školarina za Švicarce

Školarina za strance

Dodatni troškovi za strance

Univerzitet u Baselu 580,- 580,-
Univerzitet u Bernu 542,- 542,-
Univerzitet u Freiburgu 542,- 667,- 125,-
Univerzitet u Genfu 414,- 414,-
Univerzitet u Lausanni 480,- 480,-
Univerzitet u Luzernu 650,- 650,-
Univerzitet u Neuchatelu 426,- 654,- 228,-
Univerzitet u St. Gallenu 845,- 969,-* 124,-
Univerzitet u Zürichu 571,- 653,-** 82,-
USI Lugano 1656,- 3312 1656,-
ETH Zürich 533,- 533
EPF Lausanne 524,- 524
*Za 2012. planirano 1770,- **Od septembra 2012: 994,-

Školarine su navedene u Eurima i aktuelne su bile za zimski semestar 2010/2011. Izvor: konferencija rektora Švicerskih univerziteta

Za STUDIRAJeu: M.K., Beč

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu