Studiranje u Turskoj (update za 2014. godinu)

Ukoliko želite studirati izvan granica BiH a željeli biste biti okruženi ljudima čija je kultura slična bosansko-hercegovačkoj onda je Turska pravi izbor za vas. Prenosimo vam načine i mogućnosti studiranja u ovoj zemlji koja je spoj istoka i zapada.

Prva i najbolja mogućnost vam je da se prijavite za stipendiju koju nudi vlada Republike Turske. Konkurs izlazi početkom svake godine i to prvo za master i doktorske studije a neško kasnije i za dodiplomske studije.  Stipendija uljučuje sve troškove studija. Boravak u državnim domovima je obezbjeđen svim studentima kao i dva obroka u domu, doručak u iznosu od 2TL (1 Euro = 2,72 Turske lire – stanje 19.11.2013) i večeru u iznosu od 4TL. Iznos mjesečnog džeparca za dodiplomski studij iznosi 550 TL, za master studij 830TL i doktorske studije 1100 TL. Stipendije nisu ograničene samo na zainteresirane iz BiH, već se dodjeljuju i u zemljama regiona (Srbija, Crna Gora i sl.)

Vrijeme primanja stipendije je ograničeno. Maksimalan period za dodiplomske studije je 1+1+4+1, dakle 7 godina. Prvu godinu se samo uči jezik. Neki fakulteti zahtjevaju i poznanje engleskog jezika pa ako ne znate engleski jezik to će značiti i još jednu godinu učenja engleskog jezika. Četiri godine su naravno godine studija (za medicinu je 6, stomatologiju 5 i sl.). Pored toga vlada R Turske će vam oprostiti ukoliko jednu godinu ponovite pa vam to donosi još jednu godinu. Naravno, ukoliko položite test turskog jezika (ukoliko znate turski možete ući na ovaj test kako ne biste godinu dana učili jezik, na dobrovoljnoj je osnovi) a godinu dana budete učili engleski onda za vas važi sistem 1+4 (5 ili 6 zavisno od trajanja studija) +1 ili ako učite turski a ne učite engleski vrijedi isti sistem. Ako ne učite ni turski ni engleski jezik primjenjuje se 4+1 sistem za vas.  Test engleskog jezika zahtjevaju samo pojedini univerziteti, najčešće oni koji imaju predavanja na engleskom jeziku. Ukoliko su vaši studiji na engleskom a ne znate turski jezik morate opet pohađati kurs turskog jezika. Sistem za master je 1+1+2+1. Doktorat ima sistem 1+1+3+1.

Stranim stipendistima vlada Republike Turske plaća boravak u jednom od državnih domova. Domovi imaju sobe sa dva, tri, ili više kreveta. Domovi imaju svoju menzu, perionice veša, knjižare, biblioteke i čitaonice. Veći domovi imaju i sportske dvorane, košarkaški ili fudbalski teren, stolove za stolni tenis, teretanu i saunu, mini frižidere i slično. Naravno, niste dužni stanovati u državnom domu ukoliko to ne želite. Postoje privatni domovi koji su nešto bolje opremljeni (TV, frižider, veće sob) ali i znatno skuplji. Ukoliko želite boraviti u jednom od tih domova, troškove doma snosite vi sami. Isto se odnosi i ako želite iznajmiti stan pa stanovati s prijateljima.

Kako bi dobili stipendiju vlade Republike Turske trebate zadovoljiti određene kriterije;  odličan uspijeh, učešće u vannastavnim aktivnostima, članstvo u nevladinim organizacijama, učešća u projektima i slično. Dakle, što je vaš CV bogatiji to su vam veće šanse. Prije dolaska potpisujete ugovor kojim se obavezujete da ćete zadovoljiti uspjeh od 70% kao i da ćete se nakon završenih studija vratiti u matičnu zemlju.

Druga mogućnost vam je samofinansiranje. Troškovi školovanja se razlikuju od univerziteta do univerziteta kao i od određenog smjera. Školarina može biti od 150 TL do nekoliko hiljada TL. Cijene državnih domova počinju od 110 TL mjesečno. Ukoliko budete uspješni u studijima možete se prijaviti za stipendiju za uspješne studente koja iznosi 320 TL za dodiplomske studije, master 450 TL i doktorat 550 TL.

Imate pitanja o studiranju u Turskoj? Posjetite naš forum i postavite pitanja – ubrzo će te dobiti i odgovor! Također savjetujemo da pročitate i ostale (starije) tekstove o studiranju u Turskoj. Konkursi će blagovremeno biti objavljeni na našem portalu, kao i na društvenim mrežama (Facebooku i Google+)

Za STUDIRAJeu: Genç Boşnaklar Derneği /  Asocijacije Bosnjacke omladine u Turskoj

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu