Studiranje u Portugalu

Portugal je jedna od zemalja koja nije popularna destinacija za studiranje među mladima Balkana. Unatoč tome, Portugal ima široku I jedinstvenu akademsku zajednicu, koja studentima nudi nešto drugačije od ostalih Europskih zemalja.

Studiji su podijeljeni na sveučilišta (universidade) i veleučilišta (politecnico). Generalna podjela bi bila sljedeća: sveučilišta ciljaju za rad u znanosti, a veleučilišta pripremaju studente za radno tržište. Realno, kada studenti nakon studija kreću raditi unutar realnog sektora, o poslodavcu zavisi da li će preferirat nekog sa veleučilišta ili sveučilišta, tako da bih rekao da su u tom pogledu izjednačeni. Za rad u istraživanju/znanost/obrazovanju preferirani su studenti sa sveučilišta, ali i studenti veleučilišta također mogu izgraditi karijeru u akademskoj znanosti bez većih prepreka. Razlika je da na veleučilištima nema doktorata (veleučilišta za doktorate studente šalju na univerzitete). Studiji su kvalitetni i ulažu poprilično u znanost i obrazovanje. Imaju popriličan broj studija na engleskom jeziku. Također, kao bivša kolonijalna sila, imaju ugovore i surađuju sa mnogo sveučilišta u Europi i svijetu (Brazil, Kina, itd.).

Školarine su u prosjeku 1000 € za preddiplomske i diplomske studije, dok se za doktorate cijene kreću od EUR 2500 do 3000 € godišnje. Za državljane zemalja koje nisu u EU školarine mogu biti i do duplo više. Školarina se uplaćuje na 10 rata, svaki mjesec akademske godine jednu. Cijene življenja su u rangu cijena u Hrvatskoj, možda čak i malo niže. Većina studenata iznajmljuje stanove ili sobu u dijeljenom stanu. Oko 300-400€ mjesečno je potrebno za osnovne potrepštine (hrana, stanarina i režije). Studentska zajednica je jako aktivna i imaju jedinstvenu studentsku tradiciju zvanu ‘praxe’. Također, nikako ne manjka studentskih aktivnosti ako se student želi aktivirati.

Prijavljivanje i upis na fakultet se većinom obavljaju online, ispunjavanjem običnog formulara gdje se upload-aju diplome, svjedodžbe i ostali dokumenti. Nije potrebno dolaziti osobno prije nego se bude primljen na fakultet. Birokracija zna potrajati, ali relativno su fleksibilni oko nje. Stanovnici EU zemalja imaju pravo življenja u Portugalu bez ikakvih viza ili putovnice (mogu samo sa osobnom), ali ako odsjedaju dulje od 3 mjeseca dužni su prijaviti boravište u općini. Uz studentsku iskaznicu dobije se i bankovni račun, za koji je potrebna potvrda o prebivalištu u Portugalu i 100€ depozita. Kako bi se dobila potvrda o prebivalištu, potrebno je skupiti 2 potpisa ljudi koji se nalaze u istoj općini kao i student (uglavnom nije neki problem nabaviti s obzirom da se može bilo koga pitat tko tamo živi). Uz potvrdu o prebivalištu potrebno je izvaditi i portugalski porezni broj. Dodatnih informacija možete potražiti na STUDIRAJeu forumu, a tu možete postaviti i svoja pitanja.

Portugal kao zemlja nudi opuštenu atmosferu, sunčano vrijeme i prijateljske ljude. Odličan izbor za studente koji vole balans učenja i druženja, ali i dalje žele steći kvalitetno obrazovanje.

Procedura upisa je napisana iz perspektive studenta državljana Hrvatske. Procedure za student iz BiH i Srbije mogu se razlikovati.

Za STUDIRAJeu: Josip, Hrvatska/Portugal

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu