Studiranje u Holandiji (Iskustvo)

Zovem se Amer Jaganjac. Dvadeset mi je godina i student sam druge godine Liberal arts and Sciences bačelor programa sa usmjerenjem na Europsko pravo Univerziteta u Tilburgu. Prije toga sam završio Drugu gimnaziju u Zenici. Ovim putem bih želio informirati ostale studente iz Bosne i Hercegovine po pitanju obrazovanja u Holandiji, tačnije provinciji Sjeverni Brabant i Tilburgu.Prije upisa na dodiplomski studij potrebno je steći gimnazijsku diplomu u Bosni i Hercegovini. Svjedočanstva i diplome prevesti na Engleski jezik i ovjeriti sa Apostil pečatom u mjestu prebivališta. Pored toga potrebno je imati međunarodno priznat dokument o poznavanju Engleskog jezika na C1 nivou (iako neki univerziteti navode ovaj nivo kao limit, često u praksi primaju i B2 nivo). Za taj dokument najbolje je kontaktirati lokalnu ambasadu Velike Britanije (u Sarajevu npr.)Po prevođenju svih potrebnih dokumenata, aplikacija se vrši slanjem istih sa motivacijskim pismom u kojem objašnjavate svoj izbor studijskog programa. Ukoliko vas prihvate (u večini slućajeva prihvataju sve aplikacije) obavićete prijemni razgovor putem Skypa (na Tilburg Univerzitetu prihvataju ovaj način).

Kasnije je potrebno da se prijavite za program putem Studielink.nl internetske stranice. Budući da sam ja posjedovao Europske isprave, nisam se trebao brinuti oko vize, iako istu možete lako dobiti uz priloženo pismo o prihvatanju na školovanje. Ukoliko ne posjedujete dvojno državljanstvo moraćete na računu imati 5000 Eura (strani studenti posuđuju jedni drugima novac na jedan dan kako bi došli do ovog iznosa, jer je potrebno prikazati stanje na računu samo jedan put).

Troškovi studija variraju tj. oko 2000 Eura za one koji imaju Europski pasoš i oko 5000 Eura za one koji ga nemaju. Plačanje je moguće u 6-8 rata ili jednokratno.

Troškovi stanovanja su oko 320 Eura +/- mjesečno što podrazumijeva sobu sa plačenim režijama. Troškovi prehrane su relativni, ukoliko kuhate sami možete proći sa 100 Eur mjesečno, dok je cijena jednog obroka u menzi 4 eura npr. Marketi su jefitniji nego u BiH. Noćni život je skuplji i tu je potrebno dosta novca. Studenti najčešće pribjegavaju kućnim zabavama koje ne koštaju ništa.

Studenti sa europskim (tj. Hrvatskim) pasošem mogu raditi tijekom studija do 52 sata mjesečno nakon čega dobijaju pravo na državnu stipendiju u iznosu od cca. 500 eura (ili 800 sa posudbom).

Po dolasku u Tilburg potrebno je testiranje na tuberkulozu, upis u opštinu i sve to traje vrlo kratko jer im je administrativni sistem mnogo brži nego kod nas.
Na Univerzitetu u Tilburgu postoji par dodiplomskih programa za strane studente na Engleskom jeziku i to: Liberal arts and Sciences sa usmjerenjima u social science, humanities, business and management ili law in europe. Tu je i Bachelor of Economics or Business Administration te Global Law program.
Sistem obrazovanja je drugačiji u BiH. Knjige su skupe ali studenti se snalaze na mnoge načine tako da vam to ne bi trebalo predstavljati problem. Nije teško, ukoliko se vodi uredan i precizan život. Tilburg je predivan grad sa umjerenom klimom, dosta programa za studente i povoljnih sportskih terena kao i jakom internacionalnom studentskom zajednicom koja ce vase studije učiniti nezaboravnim iskustvom.
Ukoliko imate pitanja za Amera, možete ih postaviti na www.studiraj.eu/forum

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu