Studiranje u Austriji

Graz, Linz, Klagenfurt, Salzburg, Innsbruck i naravno Beč nude široku paletu visokoškolsog obrazovanja, gdje će svako zainteresirani sigurno naći odgovorajući studij za sebe. Iako svaki austrijski grad ima svoje jedinstvene čari, Beč predvodi kada je riječ o naučnom istraživanju i studiranju. Nimalo iznenađujuće ako znamo da je grad Beč veliki kulturni centar koji već stoljećima pruža veliku pažnju tradiciji, nauci i napretku u svim poljima. Statistički podaci potvrđuju da se od ukupno 2594 bh. studenata u 2009./2010. godini, njih 1680 odlučilo za Beč. Mnogo je i onih koji se odluče za studij u Grazu, jer je dosta bliže Bosni i Hercegovini (2009./2010. godine ukupno 724 bh. studenata).

Motivacija za studij u Austriji pretežno leži u činjenici da se nudi viši nivo sticanja stručnog znanja, intenzivniji praktični rad tokom studija, kao i povezanost univerzitetskih i fakultetskih struktura. Drugi faktori kao visok životni standard, bogata ponuda kulturnih dešavanja ili preporuka od poznanika koji već studiraju u Austriji također utječu na odluku za studij u ovoj zemlji.

Oni bh. državljani koji žele studirati u inostranstvu se najčešće odluče za Austriji, jer su školarine relativno niske. Detaljan pregled školarine na pojedinim univerzitetima može se naći u našoj rubrici školarine u austriji.

Iako postoji nekoliko administrativnih odredbi za strane studente koje treba ispoštovati prilikom cjelokupnog procesa upisa, procedura je zapravo pregledna i uz malu pomoć iskusnijih studenata lahko savladiva. Predlažemo svima onima koji su se već odlučili za studij u Austriji da se okoriste pregledom koji je ekipa STUDIRAJeu svrstala pod naziv korak po korak do studija u Austriji.

Studiranje u Austriji: broj bh. studenata i studentica od 1995. do 2010. godine.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu