Studienkolleg u Njemačkoj

Uslovi

Za pohađanje Studienkolleg-a potrebno je ispuniti nekoliko kriterija:

1. Dokaz o poznavanju njemačkog jezika na nivou Grundstufe II / III (nakon ca. 400 – 600 časova). Ovaj nivo odgovara nivou B1 na osnovu ”Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike”. Uslovi mogu varirati od jednog Studienkollega do drugog stoga je bitno detaljno se informisati.

2. Studentska viza

3. Dokaz o finansiranju studija (trenutno 659,- Eura mjesečno) npr. u vidu garantnog pisma, štedne knjižice u Njemačkoj itd.)

4. Potrebni dokumenti za upis:

• Diplome i svjedočanstva iz domovine

• Ovjereni prijevodi istih

• Dokaz o poznavanju njemačkog jezika

• Zahtjev za upis na Studienkolleg

• (Dodatno: potvrda o položenom prijemnom ispitu na nekom od fakulteta u domovini)

• Životopis (Lebenslauf)

• Eventualno motivaciono pismo

Prijemni ispit

• Održava se obićno svake godine u februaru i septembru, otprilike 14 dana prije početka semestra.

• Kandidati za T-Kurs (tehničke smjerove) moraju da polažu test iz matematike koji se održava na isti dan kao i test njemačkog.

• Kandidati za W-Kurs (ekonomske smjerove) i G-Kurs (smjer humanističkih nauka) moraju da pored njemačkog dokažu i znanje engleskog jezika. Ovaj test se održava sedmicu poslije općeg prijemnog ispita iz njemačkog jezika.

• Ispit iz njemačkog sastoji se iz tri dijela: gramatičke strukture, čitanje i razumijevanje teksta, te produkcija teksta.

• Ispit traje 90 minuta (bez pauze).

• Korištenje dodatnih pomagala (npr. riječnik, kalkulator itd.) nije dozvoljeno.

Kursevi

Na Studienkolleg-u je moguće pohađati sljedeće kurseve:

G-Kurs (Geistes- und gesellschaftswissenschaftliche Studiengänge) – Humanistički i društveni smjerovi. Ovaj kurs pohađaju kandidati koji žele studirati npr.: Psihologiju, Pedagogiju, Pravo, Jezike itd.

M-Kurs: Medizinische und biologische Studiengänge – Medicinski smjerovi. Podrazumijeva: Medicinu, Stomatologiju, Sport, Hemiju, Biohemiju itd.

T-Kurs: Technische, mathematische und naturwissenschaftliche Studiengänge – Tehnički, matematički i prirodoslovni smjerovi: Matematika, Informatika, Geografija, Masinstvo, Arhitektura, itd.

W-Kurs: Wirtschafts- und sozialwissenschaftliche Studiengänge – Ekonomski i drustveni smjerovi: Ekonomija, Društvene nauke, Europska ekonomija, Sociologija itd.

Cijena

Studienkolleg je po pravilu besplatan, ali je potrebno platiti upisninu u iznosu od 42 € na Univerzitet preko kojeg je student prijavljen na Studienkolleg.

Završni ispit

Nakon odslušana dva semestra studenti su dužni polagati završne ispite iz 3, 4 ili 5 predmeta ovisno od kursa koji su pohađali. Uspješni mogu da se u sljedećem semestru prijave na željeni smjer i nastave studij na univerzitetu ukoliko su zadovoljili kriterije, dok oni nešto manje uspješni moraju eventualno ponavljati semestar.

U svakom slućaju dva semestra na Studienkolleg-u nisu izgubljeno vrijeme već naprotiv, odskoćna daska i jako dobra podloga za izuzetno zahtjevan studij na njemačkim univerzitetima. Pored redovne nastave studentima se pružaju i razne vannastavne aktivnosti u vidu izleta, posjeta teatru, muzejima i slićno. Atmosfera je odlična, a Studienkolleg za toplu preporuku svima onima koji žele uspješno i u što kraćem roku završiti studij.

Ukoliko imaš pitanja ili nejasnoća, posjeti naš forum: www.studiraj.eu/forum

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu