Studentski glosar za njemačko govorno područje

Sa početkom studija u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj – ali i drugim evropskim zemljama, nailazit ćete na pojmove sa kojima se, vjerovatno, jos niste susretali: Alumni, Audimax, Credit Points, ECTS, akademskih petnaest minuta i slično. U nastavku ukratko objašnjavamo značenje ovih pojmova.

Akademskih petnaest minuta

Određena predavanja na fakultetima počinju petnaest minuta nakon zvaničnog početka. U planu i programu predavanja ponekad možete naići na skraćenicu c.t. (cum tempore). U tom slučaju, predavanje obično počinje sa zakašnjenjem do petnaest minuta. Ukoliko pored predavanja piše s.t. (sine tempore), takvo predavanje počinje na vrijeme.

Alumni

Ovaj pojam obuhvata bivše studente, profesore i zaposlene dotičnog univerziteta. Na mnogim univerzitetima postoje razrađene mreže koje bivšim studentima i zaposlenicima olakšavaju održavanje kontakta sa (bivšim) kolegama i profesorima.

Audimax

Audimax je skraćena verzija za Auditorium Maximum, latinski termin za najveću salu za predavanje na univerzitetu. Ove prostorije uglavnom nude mjesta za nekoliko stotina studenata, a nekad čak i za preko hiljadu studenata.

Bologna

1999. godine su se evropski ministri za edukaciju u italijanskom gradu Bologna dogovorili na jedinstven univerzitetski sistem. Po uzoru na američki sistem, uveden je tzv. Bachelor – Master sistem koji je između ostalog imao za cilj olakšani nastavak studija u drugim evropskim državama.

ECTS

ECTS je skraćenica za “European Credit Transfer System”. Radi se o sistemu bodovanja koji je definisan u sklopu reforme u Bologni. Cilj uvođenja  ECTS-a jeste da olakša priznavanje ispita širom Evrope, kao i prebacivanje sa jednog na drugi univerzitet.

Erasmus

Skraćenica za European Region Action Scheme for the Mobility of University Students. Radi se o programu Evropske Komisije koji omogučava studentima da studiraju na drugim univerzitetima u Evropi u trajanju od tri mjeseca pa do dvanaest mjeseci.

Matrikelnummer

Pri upisu na određeni studij, svi studenti dobijaju jedinstveni Matrikelnummer. To je zapravo jedan ID koji vas prati tokom vašeg školovanja. Na ispitima se često Matrikelnummer koristi kako bi se identificirali studenti.

MBA

Skraćenica za Master of Business Administration. To je titula koja se obično dodjeljuje na privatnim biznis univerzitetima. Često je uslov za pohađanje ovakvih studija okončan dodiplomski ili diplomski studij.

Modul

Modul obuhvata srodne predmete koji mogu biti predavanja, vježbe ili slično.

Orchideenfächer

Slobodan termin koji se uglavnom koristi za rijetke studijske pravce koje nude samo neki univerziteti, te studije koje pohađa mali broj studenata. Primjeri takvih studija su: koptologija, afrikanistika ili slično.

SWS

Skraćenica za Semesterwochenstunden. Radi se o broju akademskih sati (1 akademski sat = 45 minuta). Predmet koji nosi 2 SWS-a u toku semestra se održava 90 minuta u jednoj sedmici.

TOEFL

Skraćenica za Test of English as a Foreign Language. Radi se o standardiziranom testu engleskog jezika koji se priznaje širom svijeta. TOEFL se sastoji iz nekoliko dijelova koji ukupno traju između 4 i 5 sati. Test se obično radi na kompjuteru.

Javi nam putem e-maila (admin@studiraj.eu) ukoliko postoje i drugi pojmovi koji bi se mogli pojasniti.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkajte našu FB stranicu