Studentica prava dobila spor oko ispita

Studentica prava Univerziteta u Salzburg-u je, kao tužilac, uspješno dobila spor pred Vrhovnim Upravnim sudom (VwGH). Na ispitu, evropsko pravo, koji se održao 2019. godine su na određenom broju ispita bili vidljivi tačni odgovori. Iz tog razloga je uni odlučio da ispit paušalno poništi za sve.

Presuda VwGH ide u prilog studentici: nisu svi ispiti automatski nevažeći, čak i ako su tačni odgovori bili prepoznatljivi na nekoliko ispitnih listova. Tačni odgovori bili su vidljivi u zavisnosti od pada svjetlosti u sali za predavanje i boje ispitnog lista, što znači ne kod svakog. Ali nakon što je ispit održan, više nije bilo moguće utvrditi koji studenti su imali koji list.

Na početku je žalba bila neuspješna. Nakon što je ispit generalno poništen za sve studente, studentica je uložila žalbu na uniju, ali su oni odbili uzeti u obzir njen prigovor. Nakon toga, obratila se Federalnom Upravnom sudu. I tu je njena žalba u početku bila neuspješna.

VwGH: opšte poništenje nije dozvoljeno

Međutim, Vrhovni Upravni sud je u posljednjoj instanci stvari vidio drugačije: Federalni Upravni sud je trebao pažljivo provjeriti da li su na ispitnom listu studentice odgovori bili vidljivi ili ne. Tek u slučaju da jesu, onda je mogao da proglasi i njen ispitni list nevažećim. Stoga, odluka Federalnog Upravnog suda je ukinuta te se sada mora pregovarati o daljim koracima.

Čestitke studentici za legitimnu borbu za svoja (i studentska) prava! 👏 


Izvor ovdje.
Image by succo from Pixabay.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu