Sklapanje studentskog zdravstvenog osiguranja u Austriji

Kako bi se studenti mogli koristiti zdravstvenom ponudom koju nude ljekari, bolnice, laboratorije itd., potrebno je da imaju skopljeno zdravstveno osiguranje. Kako funkcioniše zdravstveni sistem u Austriji i šta pokriva tvoje zdravstveno osiguranje možeš saznati ovdje. U nastavku ovog teksta slijedi procedura prijave zdravstvenog osiguranja u Austriji (kao izvor informacija služi: WGKK – Zdravstvena osiguravajuća kuća u Beču, današnja ÖGK, analogno je i za ostale GKK kuće):

Nakon što se lično upišeš kao redovan student na jedan od univerziteta, potrebno je da izvadiš upisni list (njem.: Studienblatt), te potvrdu o upisu u semestar (njem.: Studienbestätigung). Ako si upisan/a kao vanredan student i pohađaš kurs jezika, onda je dodatno potrebna potvda s instituta na kojem pohađaš kurs, kako bi se status vanrednog studenta koji tokom kursa imaš, opravdao u osiguravajućoj kući.

Pored dokumenata sa univerziteta, potrebno je da priložiš kopiju prijave mjesta boravka (njem.: Meldezettel), koju svakako već imaš, jer se u roku od tri dana nakon ulaska u Austriju moraš prijaviti u opštini (njem.: Magistratisches Bezirksamt, Meldeservice) okruga u kojem si odsjeo/odsjela. Također je bitno ponijeti pasoš, te kopiju prve stranice pasoša. Pored gore navedenih dokumenata, bitno je da ispuniš formular koji se može naći ovdje.

S prikupljenim dokumentima trebaš otići u Wiener Gebietskrankenkasse (današnja ÖGK):
Wienerbergstraße 15-19, 1100 Wien
Telefon: +43 1 601 22-0
E-Mail: office@oegkk.at

Potraži u prizemlju šaltere iznad kojih piše „Selbstversicherung“ (bhs: samostalno osiguranje), uzmi broj i čekaj red. Nakon što sklopiš osiguranje, dobićeš potvrdu o zdravstvenom osiguranju u Austriji, koju trebaš priložiti prilikom predaje zahtjeva za vizu.

Napomena: U slučaju da studiraju muž i žena, dovoljno je da se samo jedno osigura da bi i druga osoba bila osigurana. Ovo se takođe odnosi i na djecu, koja mogu biti osigurana do 26. godine ukoliko se školuju. Ukoliko ste u braku a niste znali za ovo, imate pravo na povrat novca.

BITNO: Umjesto zdravstvene knjižice, ÖGK izdaje elektronsku karticu (tzv. E-Card) na kojoj su pohranjeni vaši lični podaci. Ta kartica vam je prilikom svake posjete ljekaru ili stomatologu neophodna! Za 2022. godinu studentsko ÖGK osiguranje iznosi 64,78€ mjesečno.


STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu