Sigmund Freud univerzitet izgubio akreditaciju za magisterij medicine

Magisterij medicine, koji bečki privatni univerzitet Sigmund Freud nudi od 2015/16, uskoro će biti ukinuta. Agencija za osiguranje kvaliteta i akreditaciju Austrije (AQ Austria) nije izdala odobrenje za produžetak akreditacije. Univerzitet je obaviješten o najvažnijim tačkama, što je potvrdila i agencija za osiguranje kvaliteta APA. O ovome su obaviješteni i studenti u informativnom pismu od strane unija.

Magisterij medicine biće ukinut

Međutim, po ministru prosvjete Polascheku, svi sadašnji studenti mogu da završe svoj započeti master studij. Riječ je samo o magisteriju koji neće biti reakreditovan, bachelor studij nije bio problem. Kako se navodi u dopisu, ostali smjerovi su takođe reakreditovi, a pozitivno je odlučeno i o svim smjerovima iz oblasti psihoterapijskih nauka, psihologije, prava i stomatologije, kao i novom pravu na habilitaciju za fakultet psihologije.

Brojna odstupanja od zahtjevanih standarda

Detaljan nacrt odluke, koji treba da potvrdi Ministarstvo prosvjete, još nije završen. Što se tiče sadržaja, AQ Austria nije podijelila informacije na pitanje APA. Univerzitet i dalje može da se žali na odluku Saveznom upravnom sudu (BVwG).

U izvještaju koji je naručila AQ Austria, a koji je prije nekoliko nedelja proslijeđen nekoliko medija, identifikovani su ne samo problemi sa magisterijem medicine, već i brojna druga odstupanja od zahtjevanih standarda za razvojni plan i upravljanje kvalitetom na univerzitetu. Stručnjaci su odboru AQ Austria preporučili ukupno 51 uslov za reakreditaciju univerziteta. Takođe, predloženo je da akreditaciju unija treba produžiti na samo šest, a ne na dvanaest godina kako se tražilo. Postoji i veliki broj uslova za psihoterapijski fakultet nauke i psihologiju.

Nedostaci na master studiju medicine se prema izvještaju “ne mogu otkloniti”

U slučaju master studija medicine, u izvještaju su nedostaci ocijenjeni kao „nepopravljivi” i stoga je preporučeno oduzimanje akreditacije. Razlog su „velika odstupanja od nacionalnih i međunarodnih standarda” u osoblju, istraživačkoj infrastrukturi i planovima studija. Iako stručnjaci u principu vjeruju da uni nudi dobar studij medicine, mnoge nedostatke nije moguće otkloniti u zakonskom roku od dvije godine. Stoga, uni treba da odvoji vrijeme da preispita svoj osnovni koncept.

Savezno predstavništvo Austrijske studentske unije (ÖH) pozdravilo je odluku AQ Austria u izjavi za APA. Ističu da je dobro što su ispunjeni zahtjevi studentskih predstavnika i što svi studenti mogu završiti tekuće studije. Za skoro 200 studenata koji će sljedeće godine završiti bachelor medicine na uniju su “rješenja potrebna što prije”.

ÖH takođe vidi dodatni signal da je potrebno više javno finansiranih mjesta za studiranje medicine – ne samo kao mjeru protiv nedostatka ljekara, već i da bi se osigurali standardi kvaliteta. Osim toga, treba ispitati i same privatne univerzitete. Drugi privatni univerziteti i visoke škole takođe bi pokazale ozbiljne nedostatke u kvalitetu svojih smjerova. “Vrijeme je da se fundamentalno preispitaju ove vrste univerziteta, njihovi sistemi i finansiranje i da se krene u pravcu istraživanja i nastave koja se javno finansira u cjelini”, rekao je ÖH.


Izvor ovdje.
Photo by Mike van Schoonderwalt (Pexels).

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu