Selver Pepić: naš olimpijac iz oblasti fizike

U nastavku teksta ćemo vam predstaviti mladog olimpijca iz oblasti fizike. Selver Pepić je još jedan mladi um koji na internacionalnim takmičenjima ponosno predstavlja našu zemlju. Iako je rođen u Njemačkoj 1993.godine, nakon ratnih dešavanja sa porodicom se vraća u Sarajevo. Pored počasne medalje sa Olimpijade na Tajlandu, Selver je ponosni vlasnik bronzane medalje sa takmičenja u Estoniji.

 

 

STUDIRAJeu: Završio si Četvrtu gimnaziju u Sarajevu, da li si već isplanirao svoje buduće školovanje?

SP: Već sam upisao PMF u Sarajevu na odsjeku za fiziku. Možda ću otići na razmjenu studenata tokom jednog semestra, vjerovatno u drugoj ili trećoj godini studiranja. Najvjerovatnije bi to bio neki univerzitet u Njemačkoj, Austriji ili možda negdje drugo. Kada diplomiram, studiranje ću nastaviti negdje u inostranstvu, ali još nisam siguran gdje.

STUDIRAJeu: Posljednje takmičenje na kojem si bio je Olimpijada fizičara u Estoniji, reci nam svoje utiske?

SP: Olimpijada iz fizike je svjetsko takmičenje na kojem učestvuje preko 80 zemalja, tako da sam imao priliku upoznati veliki broj kolega iz raznih zemalja poput Turske, Armenije, Azerbejdžana, Pakistana, Australije, Singapura itd., kao i kolega sa prostora bivše Jugoslavije (sa kojima se naravno sjajno slažemo). Organizatori takmičenja su se vrlo potrudili oko programa, transporta, smještaja i spremanja zadataka za testove koje smo radili, tako da smo u devet dana uspjeli upoznati estonsku kulturu, jezik, naučna dostignuća (software za Skype su razvila dva Estonca), uslove za studiranje na njihovim univerzitetima, zanimljive studentske projekte (u okviru jednog programa, njihovi studenti će sljedeće godine lansirati mali satelit u orbitu) i naravno, upoznali smo se sa vrlo promjenljivim vremenskim prilikama u Estoniji (kiša pada svakih sat vremena, tako da svi nose kišobrane ili kabanice). Ako neko od čitalaca ima priliku da posjeti Estoniju, dajem toplu preporuku.

STUDIRAJeu: Da li planiraš aplicirati za neku inostranu stipendiju ili ljetnu školu?

SP: Što se tiče inostranih stipendija, nisam dovoljno informisan, ali ako budem studirao u inostranstvu, onda ću aplicirati za neku od tih stipendija. Tokom ljeta, ja i ostali bivši olimpijci iz fizike ćemo pomagati u pripremama novih takmičara za Olimpijadu iz fizike, pa je teško uklopiti jednu ljetnu školu u taj raspored, ali ako raspored i finansije to dozvole, rado bih otišao na neku od ljetnih škola u nekoj od susjednih zemalja.

STUDIRAJeu: Ako bi studirao u inostranstvu, koji grad i koji univerzitet bi to bio?

SP: Gdje ću studirati zavisi od oblasti fizike za koji ću biti najviše zainteresovan. Za sada su to oblasti astrofizike i fizike čestica. Ako bih izabrao fiziku čestica, otišao bih u univerzitet koji ima jaku saradnju sa CERN-om ili nekom od drugih labaratorija – npr. Franc Jozef Institut u Ljubljani. A ako bih izabrao astrofiziku, onda bih naravno pokušao izabrati univezitet koji pruža najbolje uslove za istraživanje iz te oblasti.

STUDIRAJeu: Šta za tebe, zapravo, predstavlja studij u inostranstvu?

SP: Studiranje u inostranstvu je sjajno iskustvo, najviše zbog upoznavanja drugih kultura i prilike za usavršavanje svojih sposobnosti. Sa druge strane, većina naših studenata koji odlaze na inostrane studije se ne vraćaju nazad jer u inostranstvu imaju sigurniju budućnost nego u našoj državi, gdje za ljude sa fakultetskom diplomom nekada nema radnog mjesta.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu