Studentski dom: put do sobe u Beču

Jedno od najvažnijih pitanja prilikom odlaska u drugu zemlju, odnosno grad, jeste gdje stanovati. Bitno je o kakvom smještaju je riječ (studentski dom i soba, privatni smještaj, itd.), gdje stanujemo (lokacija), koliko smještaj košta (šta je uključeno u tu cijenu a šta nije), i slično. Upravno zbog toga, u ovom članku vam objašnjavamo proceduru do smještaja u studentskom domu.

Za početak trebate da razmislite šta sve studentski domovi donose, a šta odnose. Istina, tu je najveća cirkulacija studenata što može biti od velike koristi, što za stvaranje novih prijateljstava, što za prikupljanje informacija. Isto tako, uzmite u obzir da su to mladi ljudi, pa zajedničkih druženja kao i partija u većini slučajeva ne manjka.

PREDNOST STUDENTSKIH DOMOVA

  • ono što studentski dom sigurno donosi jeste pogodnija cijena (u koju su uračunate i mjesečne režije) u odnosu na privatni smještaj. U zavisnosti od lokacije, renoviranosti doma, broja ponuđenih soba, varira i cijena. Cijene se kreću od 250E-350E za dvokrevetnu, i 300E-450E za jednokrevetnu.
  • lokacijski ćete studentski dom pronaći svuda, u zavisnosti gdje vam odgovara što zbog fakulteta, čitaone, sportskih terena i tako dalje. Na dnu ćete pronaći listu sa organizacijama studentskih domova kao i njihovim najbitnijim informacijama. Studentske domove koji potpadaju pod njihovu nadležnost ćete pronaći na njihovim web site-ovima.
  • Sobe su namještene (krevet, radni sto, noćni stolić, ormar, police, kao i kupatila, itd.), kuhinje su najčešće po jedna na spratu, postoji Waschraum (prostorija u kojoj se nalaze mašine za veš i sušilice, ovo se plaća ca. 2 eura po korištenju), prostorije za ostavljanje bicikala, itd.
  • Postoje prostorije za zajedničke aktivnosti, kao što je prostorija sa televizorom, određene prostorije za društvene igre, teretana, u nekim domovima muzičke sobe, saune, čitaone, itd.
  • U većini slučajeva se ne morate brinuti za kvarove nastale ne vašom krivicom, samo na vrijeme obavijestite administraciju doma i u veoma kratkom vremenskom roku će problem biti riješen.

Najčešće prvi korak kod aplikacije za studentske domove jeste online aplikacija (spisak domova u Beču možete pogledati ovdje). U aplikaciji najčešće trebate navesti prvi izbor doma, zatim dva zamjenska (u slučaju da nemaju slobodnog mjesta u onom koji ste naveli kao prvu opciju). Ukoliko ništa ne bude slobodno a bude slobodnih mjesta na drugim lokacijama, biće vam ponuđeni od strane organizacije.

Nakon što ispunite aplikaciju, najčešće dobijate potvrdni e-mail na vaš navedeni e-mail kao garancija da je aplikacija primeljena. U zavisnosti od organizacije, može proći i do dva mjeseca prije nego što dobijete odgovor, zbog čega se i preporučuje da aplicirate minimalno dva mjeseca unaprijed. Ukoliko je pozitivan odgovor, najčešće vas odmah i obavijeste o potrebnim dokumentima i u nekim slučajevima vas pozovu na razgovor. Ukoliko budete ispunjavali sve uslove, studentska soba je vaša.
Iz ovog razloga vam savjetujemo da se paralelno prijavite za više organizacija, kako biste u slučaju da u jednoj organizacija ni u jednoj navedenoj opciji ne dobijete mjesto, ipak imali back up plan.

I za kraj da vam skrenemo pažnju, isto kao i u bilo kojim drugim stambenim jedinicama, postarajte se da slijedite kućna pravila domova i da se dobro informišete o svemu. U većini slučajeva svi domovi imaju Sprechstunden (radno vrijeme) kada menadžeri doma stoje na raspolaganju da vam pomognu odmah na licu mjesta. U suprotnom, tu su glavni office-i.


STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu