O prijemnim ispitima na Uni Wien, TU Wien, WU Wien, Uni Graz, Linz, Innsbruck i Salzburg

U Beču po prvi put prijemni ispit za studij prava na Uni Wien-u.

Na Univerzitetu u Beču će se ove godine po prvi put održati prijemni ispit za studij prava. Za 1700 mjesta za pravni fakultet se prijavilo 1938 ljudi.

Višak zainteresovanih kandidata na novom bachelor studiju međunarodnog prava je još očigledniji: prve godine ima 792 potencijalnih studenta za samo 200 mjesta. Od akademske 2019./20. godine, univerziteti su takođe mogli postaviti zakonske procedure za prijemne ispite, a ove godine će Univerzitet u Beču po prvi put sprovesti prijemni ispit.

U Graz-u…

…Za sada nema prijemnog ispita za studij prava. Na Univerzitetu u Grazu se 629 ljudi prijavilo za 600 studijskih mjesta. Prijemni ispit će u ovom slučaju biti održan samo ukoliko na kraju bude bilo više prijavljenih nego preostalih mjesta nakon prve faze procesa upisa, tj obaveznog online samoocjenjivanja.
U Graz-u je prijemni ispit za bachelor program psihologije, biologije i molekularne biologije fiksan. Za poslovnu administraciju, ekonomiju, obrazovanje i osposobljavanje, transkulturnu komunikaciju i u nauci o sistemima zaštite okoliša još uvijek su moguće kasn(ij)e registracije.

U Linz-u…

…Trenutno nema prijemnih ispita, kako na diplomskom studiju, tako ni na posebno fleksibilnom multimedijalnom diplomskom studiju prava. Od prethodne godine postoji i dodatni pilot projekt za one sa ograničenim pristupom koji žele diplomu pravnika. Kako bi dobili jedno od rijetkih 60 mjesta za studiranje, zainteresovani moraju objasniti razloge za svoj odabir studija te položiti prijemni ispit.

U Innsbrucku…

…Mjesta za studij prava ni ovog puta nisu ograničena. Prijemni ispiti se održavaju samo za nastavničke smjerove i psihologiju, a za šest drugih smjerova je prijemni ispit ove godine obustavljen.

U Salzburg-u…

…Takođe mjesta nisu ograničena za studij prava i ekonomije na Univerzitetu u Salzburgu, te se prijemni ispit neće održavati. S druge strane, ovog puta postoje prijemni ispiti na nastavničkim smjerovima i za diplomirane psihologe.

Prijemni ispiti u drugim oblastima

Osim prava, mnogi univerziteti takođe imaju ograničenja u drugim posebno popularnim smjerovima kao što su psihologija, ekonomija, informatika, biologija i arhitektura. Međutim, nisu svi univerziteti iskoristili mogućnost obaveznih prijemni ispita ili nije bilo potrebe za odabirom svih smjerova jer je ionako bilo više slobodnih mjesta nego prijava.

Na Univerzitetu u Beču, na primjer, kandidati moraju polagati ispit za dosta smjerova, pored dva pravna, takođe i u slučaju:

  • (međunarodne) poslovne administracije,
  • biologije,
  • hemije,
  • nutricionističke nauke,
  • (poslovne) informatike
  • nastavničkih smjerova,
  • farmacije,
  • psihologije.

TU Wien: nema prijemnog za arhitekturu

Na Tehničkom univerzitetu (TU) u Beču ovaj put nema prijemnog ispita iz arhitekture, jer je ionako bilo manje kandidata nego studijskih mjesta. U IT-u, s druge strane, je prijemni ispit već definitivan jer postoji 1.062 prijava za 670 mjesta. Što se prostornog planiranja tiče, rok za registraciju je ponovo produžen do kraja jula s obzirom na veliki broj slobodnih prostora.

WU Wien (bečki uni za ekonomiju i biznis)

Je online održan prijemni ispit za bachelor studij Business and Economics (BBE). Da drugim smjerovima je trebalo odgovoriti pisano na pitanja (smjer ekonomija i društvene nauke) ili esej (za poslovno pravo). U sva tri slučaja je broj prijavljenih bio znatno veći od broja mjesta.

STUDIRAJeu ŽELI PUNO SREĆE SVIMA KOJI SE UPISUJU
I ZAPOČINJU SVOJE STUDENTSKE PUTEŠESTVIJE!


Izvor informacije ovdje.
Photo by Joseph Chan on Unsplash.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu