Procedura upisa na studij u Švedskoj

POTREBNI DOKUMENTI

 • Diploma (ili uvjerenje o diplomiranju) i dodatak diplomi (uvjerenje o položenim ispitima)
 • Kopija pasoša (stranica na kojoj se nalazi fotografija)
 • IELTS/TOEFL certifikat o poznavanju engleskog jezika
 • Dokaz o promjeni imena (ukoliko je ime promjenjeno zbog npr vjenčanja)
 • Školarina za sve studente van EU čiji iznos utvrđuje svaki fakultet posebno

Napomene:

1. Šalju se ovjerene kopije, ali ne ogirinalni primjerci dokumenata!

2. Svaka visokoškolska ustanova može zahtijevati dodatne dokumente, što se može provjeriti na web stranici fakulteta za koji si zainteresovan-a (npr. Pismo preporuke profesora).

Nakon što je aplikacija poslana, potrebno je određeni period obrade podataka. Prateći svoju aplikaciju, možeš (mnogo prije nego bude obavještenje na e-mail adresu) provjeriti rezultate selekcije. Ukoliko budeš primljen-a na neki od Univerziteta, potrebno je da prihvatiš ponudu. Potom je potrebno platiti šklarinu i aplicirati za dozvolu za boravak u Švedskoj, kao i aplicirati za smještaj u Švedskoj.

DOZVOLA ZA BORAVAK

Aplikacija za dozvolu za boravak u Švedskoj vrši se u Ambasadi Švedske u Sarajevu. Važna napomena je da prije odlaska u ambasadu potrebno je rezervisati termin za podnošenje zahtjeva za izdavanje boravišne dozvole. To se može uraditi od ponedjeljka do četvrtka u periodu od 15:00 do 17:00 na broj 033 276037, ili putem e-mail-a: ambassaden.sarajevo-visum@foreign.ministry.se.

POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA APLICIRANJE

 • Notifikacija o rezultatima selekcije (koju dobiješ sa Univerziteta)
 • Popunjen zahtjev za dozvolu boravka
 • Dvije fotografije
 • Pasoš
 • Dokaz o posjedovanju sredstava za troškove života (Potrebno je na vlastitom računu imati iznos od 7300 SEK za svaki mjesec planiranog boravka) ili dokaz da student ima stipendiju koja pokriva ove troškove
 • Naknada za obradu vize
 • Uplaćeno zdravsteno osiguranje za programe kraće od 1 godinu

VAŽNI DATUMI

 • Decembar: otvoreno online apliciranje na univerzitete
 • Kraj januara: Krajnji rok za dostavu dokumentacije i plaćanje naknade za apliciranje (ako je potrebna)
 • Mart: Obavještenje o prijemu
 • April: Odgovoriti na ponudu
 • April – Juli: Platiti školarinu i aplicirati za boravišnu dozvolu
 • Kraj Avgusta: Početak semestra

STIPENDIJE

Švedski institut nudi stipendije za studente sa Balkana i iz Istočne Evrope, koje pokrivaju školarinu i mjesečne troškove života (iznos otprilike 8.000 kruna mjesečno za troškove života) i nude određeni iznos za troškove puta do Švedske i nazad, kao i osiguranje. Međutim, dosta je mali broj tih stipendija, tako da je prošle godine samo jedna dodijeljena studentu iz BiH. Potrebno je provjeriti da li se stipendija dodjeljuje za konkretan program, pošto postoji spisak programa za koje je stipendija dostupna.

akođer, i univerziteti su najavili da će dodijeliti par stipendija koje će pokrivati samo školarinu. Postoji i stipendija Basileus programa, koja iznosi oko 1000 eura mjesečno. Ona pokriva i školarinu za studente koji su jednu godinu i duže na univerzitetima iz Basileus programa, dok su exchange studenti za jedan akademski semestar oslobođeni plaćanja školarine (dakle ne plaćaju ni oni, ali ni Basileus).

Za više informacija o stipendijama u Švedskoj: www.studyinsweden.se/Scholarships

Ovo je bila procedura upisa na master studij u Švedskoj. Za exchange studente, doktorske studente ili bilo koje druge opcije za studij posjetiti www.studyinsweden.se

PRVI KORACI U ŠVEDSKOJ

Trenutno se u Švedskoj nalazi oko 30 000 stranish studenata, na svim Univerzitetima. Kao student imaš priliku upoznati ljude iz cijelog svijeta. U Švedskoj postoje unije studenata koje su tu „zadužene” za organizaciju raznih aktivnosti, kao i pomoć pri pronalasku smještaja i davanju praktičnih savjeta. Zajedno sa dozvolom za boravak studenti dobiju i radnu dozvolu, tako da je moguće i raditi, međutim bolje je ne računati na zaposlenje, nego boravak planirati kao da se neće pronaći posao, a ako se nađe neki posao, tim bolje. Svaki fakultet se pobrine svima dati brošure o tome kako se snaći na početku, te pripremi upute za otvaranje bankovnog računa, administrativne stvari oko prijave prebivališta i slično.

Studenti koji su u Švedskoj duže od godinu, trebaju imati “personnummer” – desetocifreni nacionalni registracijski broj, jedinstven za svaku osobu. Za taj broj aplicira se u “Skatteverket” – lokalna poreska agencija. Potrebno je imati pasoš (u kojem se nalazi dozvola za boravak) kao i notifikacija o rezultatima selekcije. Personnummer se sastoji od datuma rođenja + 4 dodatne cifre izabrane iz sistema. Na obradu zahtjeva se čeka nekoliko dana, te se sve dostavi na prijavljenu adresu. Personnumer je neophodan za gotovo sve administrativne i za sve usluge gdje potpisuješ ugovor na svoje ime (Ugovor za korištenje interneta, otvaranje bankovnog računa i slično). Također to je i dokaz za plaćeno zdravstveno osiguranje, te ukoliko je potrebno otići ljekaru – pri naručivanju termina za posjetu budete pitani za taj broj.

Također ukoliko te zanima učenje švedskog jezika, po dolasku se možeš prijaviti u svakoj općini postoje besplatne škole za učenje švedskog jezika.

Sve deteljnije informacije o načinu i mogućnosti studija u Švedskoj možeš pronaći:

www.studera.nu/studera/1374.html

www.studyinsweden.se

SRETNO ukoliko se odlučiš studirati u Švedskoj!

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu