Procedura upisa na studij u Norveškoj

 

Podnosilac zahtjeva mora ispuniti sve uslove koji važe i za norveške studente. Potrebno je sljedeće:

• svjedočanstvo o završnom ispitu/obrazovanju (svjedočanstvo mature)

• pri upisu na određene pravce postoje zahtjevi koji se tiču predmeta iz srednje škole, a koji se trebaju uzeti u obzir pri apliciranju (Naprimjer, za prirodnomatematički smjer, potrebno je imati određeni zbir predmeta iz matematike i fizike u srednjoj školi. Također je moguće priznavanje radnog iskustva pri slučajevima gdje postoji nedostatak predmeta iz škole.)

• dokumentirati poznavanja engleskog jezika

• za bachelor program studenti moraju dokumentirati poznavanje norveškog jezika ili pohađanje pripremnog kursa norveškog jezika prije početka praćenja studijskog programa (kurs trahe dva semestra)

KADA APLICIRATI?

Apliciranje se vrši od 1. decembra do 15. marta za jesenji/zimski semestar (koji počinje u augustu). Potrebno je uzeti u obzir da neke institucije imaju drugačije datume, te je stoga potrebno posjetiti njihove stranice prilikom odabira studija. Lista svih institucija se može pronaći na ovoj stranici.

DOBIJANJE DOZVOLE ZA BORAVAK U NORVEŠKOJ

Nakon upisa na jednu od visokoobrazovnih ustanova (npr. Univerzitet u Oslu), student mora dobiti norvešku boravišnu dozvolu. Mada bosanskohercegovačkim građanima ne treba viza za posjetu Norveške, svi oni koji žele boraviti u zemlji više od 90 dana, je moraju posjedovati. Aplikacija za studentsku boravišnu dozvolu se predaje u Norveškoj ambasadi u Sarajevu. Rok za dostavu aplikacija je 1. juni. Norveški direktorat za imigraciju (UDI) http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/ je odgovoran za razmatranje podnesene aplikacije.

Prilikom apliciranja za studentsku boravišnu dozvolu, između ostalog su potrebni sljedeći dokumenti:

• ispunjen formular sa fotografijom (format za pasoš)

• kopija pasoša

• potvrda upisa na norvešku visokoobrazovnu ustanovu, koja sadrži:

◦ ime podnosioca zahtjeva

◦ ime institucije

◦ program/kursevi na koje je podnosilac zahtjeva upisan

◦ dužina programa/kurseva (program/kursevi moraju biti pohađani u potpunom iznosu sati, te biti priznati od Norveškog kreditnog fonda za edukaciju (Lånekassen) – ovo važi i za studente koji ne dobivaju financijsku pomoć od spomenutog fonda).

• pregled plana studiranja

• potvrda o smještaju i prebivalištu (kopija ugovora o iznajmljivanju kuće, stana ili sobe izdate od strane privatne osobe ili ustanove. Studenti koji su dobili mjesto u jednom od državnih studentskih domova također trebaju pokazati kopiju ugovora.)

• potvrda o finansijskom stanju (više o ovome u nastavku teksta)

Pregled svih dokumenata koji se moraju predati s aplikacijom možeš naći ovdje.

FINANSIJE

Na visokoobrazovnim institucijama u Norveškoj u osnovi se ne plaća školarina za studiranje (osim manje koja je od 300-600 norveških kruna i koja se plaća jednom, na početku semestra). Ipak, za određene pravce postoji viša provizija, a također i za privatne institucije. Pokrivanje životnih troškova se samo nudi izabranim studentima kroz posebne stipendije.

Studenti koji se sami finansiraju, moraju dokazati posjedovanje minimalno 90.800 norveških kruna (oko 11.600 eura – prema kursu u maju 2011. godine) po akademskoj godini.

Među onima koji mogu aplicirati za državne stipendije (www.lanekassen.no) su i građani Centralne i Istočne Evrope, te zemlje u razvoju.

Mjesečna potrošnja u Norveškoj prosječno iznosi oko 8.000 norveških kruna po osobi (oko 1000 eura). Više o ovome na sljedećem linku.

GDJE APLICIRATI

Aplikacije sa dokumentacijom se predaju najbližoj ustanovi Kraljevine Norveške, u ovom slučaju je to Norveška ambasada u Sarajevu (Ferhadija 20, 71000 Sarajevo). Važno je lično predati dokumente, radi validne identifikacije. Aplikacije koje se pošalju putem pošte ili e-maila neće biti uzete u razmatranje. Provizija prilikom apliciranja košta 1.100 norveških kruna (oko 140 eura).

Vremenski rok razmatranja aplikacije iznosi oko tri mjeseca. Osobe koje već imaju najmanje završen bachelor studij, mogu u slučaju da im molba ne bude riješena prije početka studija, doći u Norvešku na osnovu biometrijskog pasoša i bezviznog režima i čekati tamo odgovor na svoju aplikaciju.

Boravišna studentska dozvola se izdaje pod pretpostavkom da će se student vratiti u svoju državu nakon završetka studija.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Ako boravak traje duže od godinu dana, student automatski postaje osiguran pod National Insurance Scheme. Ako je boravak u trajanju između 3 i 12 mjeseci, student treba da podnese zahtjev za članstvo u National Insurance Scheme. Studenti koji ne postanu član ove Organizacije, moraju imati zdravstveno i socijalno osiguranje svoje države. Neke visokoobrazovne ustanove nude i zdravstvene usluge. Semestralna karta također daje mogućnost besplatnih zdravstvenih usluga. Više o oveme na stranicama Norveškog direktorata za imigraciju.

Za detaljnije informacije moguće je kontaktirati Direktorat za imigraciju (UDI) putem e-maila: ots@udi.no.

VAŽNI LINKOVI

‘Study in Norway’: http://www.studyinnorway.no/

Univerzitet u Oslu: http://www.uio.no/english/

Univerzitet u Bergenu: http://www.uib.no/en

Norveški direktorat za imigraciju: http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/

Norveška ambasada u Sarajevu: http://www.norveska.ba/Embassy/Embassy/embassy/

‘Novi u Norveškoj’, praktične informacije za doseljenike: http://www.nyinorge.no/en/New-in-Norway/

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu