Procedura upisa na studij u Italiji

 

 

Procedura u BiH

Studenti zainteresirani za pohađanje studija prvog ciklusa u Italiji podnose:

 • zahtjev u konzularnom predstavništu Italije, koji se može skinuti ovdje ili verzija na italijanskom jeziku u dva primjerka.
 • svjedočanstvo o zavšenoj srednjoj školi, profesionalno prevedeno na italijanski jezik ( ili engleski, u zavisnosti od univerziteta i programa na koji se upisuje).
 • Dichiarazione di valore in loco: potvrda o trenutnom akademskom ili profesionalnom status, koji se izdaje u Italijanskoj ambasadi
 • 2 slike, od kojih je jedna ovjerena
 •  dokumenti koji se traže od dotičnog fakulteta u Italiji

Napomena:

 • pri popunjavanju aplikacije potrebno je navesti potpuni naziv odabranog akademskog programa
 • svi dokumenti moraju biti prevedeni na italijanski jezik uz potvrdu ambasade o legalnosti prijevoda

Za upis na drugi ciklus studija je dodatno potrebna prevedena i ovjerena diploma završenog prvog stepena, te prepis ocjena.

Sve vrste akademskih programa se mogu pronaći ovdje.

Dodatna objašnjenja

U prethodnoj godini je mogućnost prijave bila otvorena od 17. maja, a zatvorena u zavisnosti od ambasade. Prijemni ispiti i ispiti iz italijanskog jezika se održavaju u septembru. Dodatne informacije se mogu pronaći na www.study-in-italy.it ili na italijanskom jeziku.

Iako je ulazak u Evropsku Uniju moguć sa biometrijskim pasošom, porebno je izvaditi studentsku vizu kako bi se moglo prisustvovati prijemnom ispitu. Također se student po dolasku u Italiju (najdalje u roku od osam dana) mora prijaviti u lokalnoj policiji – imigracijskom odjelu, te podnijeti zahtjev za dozvolu o boravku, jer nakon što položi prijemni ispit, univerzitet mora dobiti podatke o dozvoli o boravku kako bi student mogao biti upisan u novu akademsku godinu.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, pri samom predavanju dokumenata je potrebno predočiti validno osiguranje, ali je potrebno provjeriti da li to osiguranje vrijedi u Italiji na duži period. Može se desiti da je potrebno izvaditi novo osiguranje nakon dolaska u Italiju, po cijeni npr. od 100€ za godinu dana (osiguranje Inaassitalia).

Prvi koraci u Italiji

Za podnošenje zahtjeva za dozvolu o boravku (ital.: Permesso di soggiorno) potrebno je:

 • aplikacijski formulari koji se uzimaju u pošti
 • pasoš i kopija pasoša
 • 4 iste slike
 • poštanska markica po cijeni od 14,62€ koje se mogu kupiti u trafikama
 • dokumenti o upisu na fakultet
 • dokumenti se dostavljaju u poštama s oznakom Sportello Amico uz plaćanje 57,50€

Nakon toga se određuje sastanak u policijskoj stanici gdje je potrebno dati otiske prstiju, nakon čega bi u roku do tri mjeseca dozvola o boravku trebala biti gotova. To se može provjeriti na internet-stranici policijskog ureda, uz jedinstveno korisničko ime i lozinku koji se dobije pri sastanku u stanici.

Ovdje možeš pronaći sve policijske stanice podijeljene po gradovima.

Također je potrebno izvaditi codice fiscale (fiskalni kod) koji je kod svake osobe jedinstven, načinjen od imena i datuma rođenja. Izdaje se u Agenzia delle Entrate i koristi se kao legalan identifikacijski broj (npr. pri kupovini sim-kartice je potrebno predočiti fiskalni kod). Samo kod izdat u Agenzia delle Entrate je legalno priznat kao dokument.

Stipendije

Italijanska vlada svake godine dodijeljuje stipendije za strane studente, a novi konkurs se može pronaći ovdje.

Italija kao članica EU je dugogodišnji član Erasmus programa, tj. razmjene studenata. Obzirom da Bosna i Hercegovina nije član EU, Evropska komisija dodijeljuje stipendije uspješnim studentima kako bi otišli tokom jednog ili dva semestra u neku od zemalja članica. Programi u kojima učestvuju italijanski gradovi su sljedeći:

www.basileus.ugent.be Universty of Rome

www.joineusee.eu University of Bologna

Budi slobodan da nas kontaktiraš ukoliko postoje nejasnoće ili da svojim iskustvom dopuniš opisanu proceduru.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu