Prijemni ispit na medicini i stomatologiji u Beču

 

U akademskj godini 2012/2013. godine na raspolaganju stoji ukupno 740 mjesta za studij medicine i stomatologije, kao i prošle godine. 80 mjesta je predviđeno za studij stomatologije, za koji se po prvi put održava i zaseban prijemni ispit (tzv. EZS-AT). Ispit se sastoji iz dva dijela: 6. jula prijepodne će budući stomatolozi morat polagati kraći teoretski test, a poslijepodne slijedi praktični dio, pri kojem će se ispitati specifične motoričke sposobnosti kandidata. „Važnost” praktičnog dijela ispita iznosi 30%.

Troškovi

Određeni iznos, koji pokriva troškove testa, će se zadržati do daljnjeg: samo jedna petina prijavljenih 2011. godine nije došla na polaganje prijemnog ispita. Prethodnih godina je ta brojka bila znatno viša: čak 30% prijavljenih nije došlo na prijemni. Taksa za prijemni ispit iznosi 97€ (i plaća se unaprijed).

Uporedo s obavezujućom prijavom, kandidati dobiju skriptu s primjerima pitanja i rješenja za EMS i EZS-AT, koja se mogu pojaviti na prijemnom ispitu. Čak se i prije plaćanja takse dobrovoljno i anonimno može uraditi „samotest” s osvrtom na određene karakteristike ličnosti koje su u vezi sa studijem, socijalne sposobnosti, interese i motivacijom. Prošle akademske godine je svako drugi iskoristio ovu mogućnost.

EMS i teoretski dio EZS-AT nisu testovi znanja, već se radi o psihološkim testovima, koji ispituju centralne i relevantne sposobnosti za studij medicine. Konkretno se ispituje diferencirano vizuelno poimanje, prostorna orijentacija, sposobnost uspješne organizacije, te sposobnosti koncentracije i interpretacije naučno-medicinskih tekstova, dijagrama i tabela.

Određena kvota

75% mjesta je predviđeno za uspješne kandidate s austrijskom maturom, 20% za kandidate iz EU, te 5% za kandidate iz država koje ne pripadaju EU.

Sve informacije se mogu naći ovdje: http://www.eignungstest-medizin.at

(Izvor: OTS / Medicinski univerzitet Beč)

Za više informacija i eventualna pitanja posjetite naš forum: http://www.studiraj.eu/forum/

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu