Predavanje zahtjeva za produženje vize u trenutnim uslovima

Upravo (utorak, 17. mart) smo telefonirali sa MA35 kako bismo saznali i prenijeli vam iz “prve ruke” provjerenu informaciju o tome kako trenutno stanje (uvedene mjere) utiče na mogućnost blagovremenog predavanja zahtjeva za produženje viza.

Kako nam je rečeno, MA35 takođe ove sedmice ne radi, a da sljedeća sedmica zavisi od razvijanja situacije i eventualnog produžavanja uvedenih mjera. Kako kažu “ne trebamo se sekirati jer toliko strogo neće biti gledano ukoliko nismo na vrijeme (prije isteka trenutno važeće vize) predali zahtjev za izdavanje nove”.

Kako bi ovo danas sutra (u zaista nastanku problema) moglo biti teško za dokazati (iako iz MA35, opet je “rekla-kazala” informacija), pitali smo da li se zahtjevi mogu predavati i putem email-a ili pošte, što nam je potvrđeno. Stoga, kako biste bili 100% osigurani, savjetujemo vam da svoje zahtjeve blagovremeno predate na ove načine, kako biste napismeno imali trag o blagovremenom predavanju zahtjeva za istu.
Naravno, ovo ne znači da će vaš zahtjev biti obrađen i završen onako kako bi i inače bio (jer službenici nisu na radnim mjestima), nego će vaš email “čekati” u inboxu. Ali ovo znači da ste vi sa vaše strane uradili šta je bilo neophodno kao jedan od uslova, a to je blagovremena predaja zahtjeva za produženje.

Predlažemo da u email-u napišete sljedeću rečenicu (koja je radi zaštite ličnih podataka neophodna kako bi MA35 uopšte smio da zaprimi vaš zahtjev putem email-a i obradi isti): “Hiermit erkläre ich mich freiwillig und ausdrücklich mit der zweckentsprechenden Datenverarbeitung der in diesem Antrag angegebenen personenbezogenen Daten durch Magistrat der Stadt Wien – Magistratabteilung 35 einverstanden.”

Link sa podacima (email i adresama) MA35 (kojem inače pripadate za produžavanje) putem kojih možete poslati zahtjev.

PS: i što bi Ibrica Jusić otpjevao u pjesmi Bliski susreti treće vrste: “I ti si, veliš, pomalo u šoku”. Svi smo malo sa naglom promjenom načina života, tako da imajte dodatno razumijevanje jedni za druge i ne dozvolite recimo da vas, vjerovatno uvijek ljubazna službenica MA35, iznervira sa pet puta glasnije ponavljajući da ona nije Bundeskanzler i da ne donosi ona odluke, te i ništa drugo ne zna od tog što njoj kažu – a to je da ne rade 😄

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu