Postepeni povratak rada biblioteka

Kako je već i bilo najavljeno, sa majem je došlo do sljedećeg talasa mjera “popuštanja ograničenosti”, odnosno povratka u stanje normalnosti – ono stanje koje poznajemo prije COVID-19. Na listi su se našle i biblioteke, koje ponovo počinju sa radom u određenim kapacitetima. U tekstu vam prenosimo pravila koja važe za biblioteke UniWien-a (Univerziteta u Beču).

Opšta pravila
– Biblioteke imaju kraća radna vremena. Ista možete pronaći na web stranicama odgovarajućih biblioteka, odnosno ovdje.
– Sve materijale koje biblioteke nude na zajam moraju se bez izuzetka naručiti preko u:search-a (UB pretraživača), čak i one koje su inače postavljene u prostorijama za slobodno uzimanje će se naručivati na ovaj način.
– Pristup bibliotekama je moguć samo ukoliko ste dobili pismo potvrde o raspoloživosti materijala koji ste naručili, podsjetnik o podizanju ili podsjetnik o kašnjenju sa povratkom. Zadržavanje u bibliotekama je dozvoljeno samo u svrhe pozajmljivanja (podizanja naručenih) ili vraćanja pozajmljenih materijala, te isti naravno treba biti što kraći. Svi korisnici se mole da ponesu odgovarajuće obavještenje/potvrdu sa sobom.
– Upotreba čitaonica, slobodnih prostora, računara i zona za kopiranje ili učenje i dalje nije moguća.
– Nošenje zaštitnih maski za usta i nos je naravno obavezno. Mjera dovoljnog odstojanja između osoba se takođe mora pridržavati. Biblioteke imaju sredstva za dezinfekciju (ruku), ali nažalost ne može pružiti maske – tako da budite sigurni da ste ponijeli svoju masku kad se uputite u biblioteku.
– Često postavljana pitanja o ograničenom radu biblioteka možete pronaći ovdje.

Opcije postepenog pristupa za različite grupe korisnika
Da bi se izbjegle gužve, izdavanja će se odvijati u fazama:
– od 11. maja, pristup ima: osoblje i studenti UniWien-a te zaposleni u povezanim institucijama (istraživači, OAV, …),
– predviđeno od 18. maja, dodatni pristup imaju: studenti drugih obrazovnih ustanova, učenici i vlasnici godišnjih članskih karata.

Dodatne informacije
– Posuđeni materijali će se automatski (i besplatno, bez naknada za opomene) produžiti za sve korisnika, ukoliko niko nije rezervisao taj isti materijal, ali i ukoliko ukupan broj već zaduženih materijala ne prelazi deset.
– Do 30. juna neće biti (novih) naknada za opomene i prekoračenje zaduženog roka.
– Rezervacije za pozajmljene materijale se ne brišu. Period podizanja nakon što vam je javljeno da je materijal spreman traje sedmicu dana (naravno nakon što odjel nastavi sa radom za tu određenju kategoriju korisnika, vidi iznad).
– Pozajmljeni materijali se trebaju vratiti u biblioteku iz koje su i pozajmljeni.
– Za naručene materijale ili one koji su već spremni za podizanje, a više ih ne želite, iste možete stornirati putem u:search-a.

Izvor teksta možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu