Posljedice COVID-19 na obrazovanje!

Zatvaranje škola zbog Covid-a nije imalo jednake posljedice širom svijeta, jer mnogi nisu imali neophodnu opremu ili pristup za nastavak učenja. Za milione će ove posljedice značiti mnogo više od privremenog prekida akademske godine. Za neke je to značilo kraj obrazovanja. Iz tog razloga bi obrazovanje trebalo da bude u središtu svih planova vlada širom svijeta!

Izvještaj Human Rights Watch-a, “Godine ih ne čekaju”, se bavi upravo ovim pitanjima i ukazuje kako se obrazovanje pogoršalo usljed pandemije. Između aprila 2020. i aprila 2021. je HRW razgovarao sa više od 470 učenika, roditelja i nastavnika u 60 zemalja, uključujući i Njemačku. Zaključak je da je oslanjanje na online učenje itekako pogoršalo već postojeće nejednakosti u obrazovanju. Mnoge vlade nisu imale politiku, resurse ili infrastrukturu da bi online učenje postavili na nivo koji bi omogućio svoj djeci ravnopravno učešće.

U maju 2021. škole u ​​26 zemalja su bile potpuno zatvorene. U dodatnih 55 zemalja su bile samo djelimično otvorene, bilo samo ponegdje ili za samo neke razrede. Prema UNESCO-u, pandemija je negativno uticala na obrazovanje oko 90% djece školskog uzrasta širom svijeta.

„S obzirom da su milioni djece lišeni obrazovanja, sada je vrijeme da ojačamo zaštitu prava na obrazovanje. Ovo zahtijeva izgradnju boljih, pravednijih i otpornijih obrazovnih sistema “, rekla je Elin Martinez, viši istraživač obrazovanja u HRW. „Cilj ne bi trebalo da bude jednostavno vraćanje na ono što je bilo prije pandemije. Cilj treba biti otklanjanje nedostataka u sistemima koji već dugo sprečavaju škole da budu podjednako otvorene za svu djecu“. „Da bi nadoknadile djeci žrtve koje su učinili, vlade bi konačno trebale da se suoče sa izazovom i hitno omoguće besplatno obrazovanje svakom djetetu širom svijeta.“

Nadamo se da će se ovo i ostvariti…

© HRW

Više informacija ovdje.
Photo by Brett Jordan on Unsplash.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu