Cijena semestra na UniWien-u (Univerzitetu Beč)

Na Univerzitetu Beč je sa ljetnim semestrom 2018. godine došlo do poskupljenja studentske školarine za državljane ostalih zemalja koje nisu članice Evropske Unije (za države članice Evropske Unije nastavljaju da važe ista pravila kao i do sada, ovo se naravno odnosi i na državljane Hrvatske). Riječ je o poskupljenju sa €383,56 (uključujući  iznos za studentsku uniju, tzv. ÖH-Beitrag) na €746,92 (uključujući ÖH-Beitrag).

Ono što je bitno navesti jeste da ovo važi za nove studente, odnosno da oni studenti koji su već prije novine bili redovni studenti na UniWien i ukoliko u svakom semestru skupe 8 ECTSa i dalje plaćaju semestre po onoj cijeni po kojoj su i upisali fakultete, tj. ca 385 eura. Nažalost su studenti koji promijene fakultet ili jednostavno završe bachelor pa počnu master studije, iz ove finansijske “povlastice” isključeni, jer se “u očima fakulteta” smatraju novim studentima.

Nažalost, nizovi raznih poskupljenja za nas kao studente ne-građane Evropske Unije je češći: od kada BiH više nije na listi nerazvijenih i ugroženih zemalja, kurs njemačkog jezika je poskupio sa ca. €400 na €1.150,- po semestru, onda je došlo do poskupljenja semestarskih školarina… Sve ovo je za džep sa naših terena većini ljudi veoma teško izdvojiti. Iskreno se nadamo se da će oni koji su planirali da startaju svoje studentske dane u Austriji ipak izmoći snage i resursa da u istom i uspiju.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu