Kada možete (kao EU/EEA građani) da ne plaćate školarinu?

Kada je riječ o plaćanju školarine, u određenim okolnostima građani trećih zemalja, odnosno ne-EU/EEA/CH država, mogu da uživaju iste finansijske beneficije kao i oni koji to i jesu. U ovim slučajevima studenti budu oslobođeni “klasične” školarine, pa trebaju da plate samo neophodan iznos studentskoj uniji (njem. ÖH-Beitrag) koji sada iznosi €20,20 po semestru.

Ko može da aplicira i da bude oslobođen školarine?

Opcija izjednačavanja je moguća za studente koji ispunjavaju uslove pod * (kako mislimo da su ti studenti malobrojniji, a u pokušaju čuvanja teksta preglednim, više informacija na engleskom ćete pronaći ovdje, a na njemačkom ovdje) kao i onima koji posjeduju sljedeće boravišne dozvole/prebivališta:

a) Ukoliko pripadate jednoj od kategorija i u posjedstvu ste boravišne dozvole (izdate na kraće vremenske periode): 
– samostalni poduzetnici
– umjetnici
– posebni slučajevi (nesamostalnog) zaposlenja
– naučnici

b) Ukoliko ste u posjedstvu jednog o sljedećih vidova prebivališta:
– RWR karta (njem. Rot-Weiß-Rot Karte)
– RWR+
– plava karta EU (njem. Blaue Karte EU)
– boravišna dozvola kao „člana porodice“ (njem. Familienangehöriger)
– trajna boravišna dozvola EU (njem. Daueraufenthalt-EU) koja je izdata u Austriji
– trajna boravišna dozvola EU koja je izdata u drugoj EU zemlji zajedno sa austrijskom dozvolom za kraći boravak negdje drugdje, tj. boravišnom dozvolom.

Kako aplicirate?

1. Ispunite formular koji možete pronaći ovdje – skenirajte ga sa svojom boravišnom dozvolom (vidi a)/potvrdom prebivališta (vidi b)/potvrdom da pripadate grupi ljudi pod * -> Ovo su ujedno i neophodni dokumenti za aplikaciju.
2. Sačuvajte dokumente u jedan PDF (ukoliko ovo niste uspjeli sami na računaru, možete koristiti online „spajače“ pdf-a) i pošaljite u prijemnu kancelariju prije isteka roka prijave. Za ovo ćete koristiti predviđeni kontakt formular gdje trebate navesti svoju u:account email adresu.
3. Svaka aplikacija se obrađuje individualno – ovo je razlog zašto ćete morati sačekati nekoliko dana dok ne dobijete email od prijemne kancelarije, koji će vam biti dostavljen u vaš navedeni u:account inbox. 
4. Platite ono što je preostalo da budete aktivno upisani u semestar – a to je u ovom slučaju €20,20 studentskoj uniji (njem. ÖH-Beitrag). 

Rokovi za aplikaciju su:
– za ljetnji semestar: 31. mart
– za zimski semestar: 31. oktobar

Tekst u izvornoj formi možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu