Oprezno sa stimulansima za “bolje učenje”.

U Engleskoj, svaki peti brucoš priznaje korištenje supstanci za stimulans ili promenu raspoloženja čija prodaja i upotreba nije zabranjena važećim zakonima u vezi sa zloupotrebom droga (u daljem tekstu: stimulans droge). Aktivisti upozoravaju brucoše da ne budu umireni zbog lažnog osećaja sigurnosti, pretpostavljajući da supstance nisu opasne zato što su legalne.

Novo istraživanje je pokazalo da svaki peti brucoš koji počinje sa univerzitetom ove godine je eksperimentisao sa takozvanim stimulans drogama. Studija sprovedena među brucošima velikog univerziteta u južnoj Engleskoj je utvrdila da je 19% istih priznalo korištenje jedne od potencijalno smrtonosnih ali legalnih supstanci u prošlosti. Još 36% ispitanika je reklo da su im supstance ponuđene, dok je 61% tvrdilo da imaju prijatelja koji je koristio takve supstance.

Stimulans droge su postale sve veći problem u poslednjih nekoliko godina jer beskrupulozni proizvođači pokušavaju da imitiraju efekte nelegalnih droga, kao što su ekstazi, kokain i kanabis, sa supstancama koje nisu na listi zabranjenih supstanci od strane Vlade. Prošle godine je bilo 80% više novih legalnih psihoaktivnih supstanci identifikovanih širom EU. Svaki put kada vlasti proglase jednu nelegalnom hemičari, koji se često nalaze na Dalekom istoku, jednostavno podese formulu supstance i ponovo je puste u tržište. Takve droge uključuju stimulanse koji se zovu Clockwork Orange, Pink Panther, AMT kao i veoma snažne serije sintetičkog kanabisa, koji može biti četiri puta snažniji od najjačeg nelegalnog oblika istog. Iako se takve supstance mogu kupiti u potpunosti legalno u prodavnicama u glavnim ulicama, na tezgama na festivalima i online, one mogu biti isto toliko opasne kao i supstance koje pripadaju klasi A.

Stimulans droge su dokazane da izazivaju srčane udare, šlogove, oštećenja organa kroz pregrevanja, psihoze i u najekstremnijim slučajevima smrti.

Kancelarija UN-a za borbu protiv droge i kriminala procenjuje da broj ljudi u Velikoj Britaniji starosti između 15 i 24 godine koji su probali stimulans droge, može biti veći od 670.000, čineći tu zemlju najvećim potrošačem u Evropi. Aktivisti pozivaju mlade da se ne zavaravaju činjenicom da iz razloga što te supstance nisu nelegalne, da nisu i opasne.

Angelusfondacija, kojajejedinabritanskadobrotvorna organizacija posvećenapodizanjusvestioopasnostima stimulans drogaikoja je ujedno i sprovelaistraživanje na brucošima, pozivastudente i roditelje da se edukuju o ponudi ovih droga koje su trenutno na tržištu. Marion Stewart je osnivač dobrotvorne organizaciju ibila jeinspirisana da istu osnuje nakon smrti svoje ćerke koja je uzela drogu GBL, koja je u to vreme bila legalna. Marion kaže da su posebno studenti bili skloni iskušenju da je koriste. Ona je rekla: “Ne postoji grupa podložnija izloženosti stimulans drogama od studenata. Prirodno, mnogi iskoriste priliku da probaju nova iskustva i naše istraživanje pokazuje da je svaki četvrti student već koristio stimulans droge. Njihova pojava je postala učestala. Ovo otkriće će biti veoma zabrinjavajuće mnogim roditeljima. Ove supstance mogu imati veoma nepredvidive posledice i na tržištu se prodaju bez obzira za ozbiljne štete koje mogu učiniti.Mladi i roditelji podjednako trebaju da se naoružaju informacijama o ovim opasnim supstancama. Lako bi se mogle sprečiti dalje nepotrebne smrti i sačuvati mentalno blagostanje mladih u širem svetu.”

Angelus Fondacija je snimila kratki film pružajuci informacije o opasnostima sintetičkog kanabisa, koji možete pogledati ispod.

STUDIRAJeu/The Telegraph

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu