Olakšavajuće okolnosti za studente iz Hrvatske u Austriji

U nastavku vam prenosimo informaciju koju nam je dostavio jedan čitalac STUDIRAJeu portala. Nadamo se da će te se okoristiti ovim informacijama. Napominjemo da smo informaciju preuzeli 1:1, te da ne snosimo nikakvu odgovornost!

Zbog ulaska Hrvatske u EU, studenti u Austriji koji imaju prijavljeno glavno mjesto boravka (Hauptwohnsitz) 5 godina bez prekida u Austriji, NO MORAJU podnosti zahtjev za prijavu (Anmeldebescheinigung). Svi koji spadaju u ovu grupu ljudi mogu jednostavno da predaju papire za stalni boravak (Daueraufenthalt). Ova informacija nije nigdje dostupna na internetu.
Jako bitna stvar je da vam NE TREBA nista od na stranici navedene dokumentacije, nego SAMO kopija pasosa (tj. putovnice :)).
U magistratu ce jednostavno oni provjeriti da li ste prijavljeni bez prekida 5 godina (sve imaju u kompjuteru, ne treba vam cak ni Meldezettel) i dobiti cete jedan papir na kojem pise da imate pravo stalnog boravka u Austriji, ili na njemackom “Bescheinigung des Daueraufenthalts für EU-BürgerInnen”. I vise vam ne treba nikakva viza ni nista. Vise informacija ovdje.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu