Olakšano testiranje na koronu

Od danas mogu porodični ljekari u svojim ordinacijama da obavljaju testove na antigen koronavirusa, za šta je juče objavljen odgovarajući propis ministarstva zdravlja. Potrebno je telefonski se zakazati i da vaš ljekar učestvuje u programu (što pitate pri pozivu). Povratne informacije su ukazale na „visok nivo spremnosti i interesa” od strane ljekara, tako je veoma moguće da učestvuje.

Troškove pokriva zdravstveno osiguranje. “Ne želimo da se ljude sami liječe ili predugo čekaju rezultate, jer bolesni ljudi trebaju ljekaru”, rekla je Susanne Rabadi, potpredsjednica Austrijskog društva za opštu medicinu.

Austrijska strategija ispitivanja koronavirusa

Antigen test radi tako što se uzorci uzimaju pomoću nazofaringealnog brisa, a mogu ih raditi samo medicinski specijalisti. Ako je test pozitivan, takođe se mora izvršiti PCR test. Test za antigen ne zahtijeva laboratoriju za procjenu, već je rezultat dostupan u kratkom roku – 15ak minuta. “Mogućnost dodatnih i bržih testova pružiće će ubrzati proces identifikacije“, rekao je ministar zdravlja Anschober. Bez testa su ljekari relativno bespomoćni u diferencijalnoj dijagnozi, jer je bilo primjera gdje su pacijenata sa bolovima u leđima bili pozitivni na virus.

Antigen testovi ne otkrivaju genetsku strukturu virusa, već njegov protein ili omotač od proteina. Ali kao i PCR test, isti otkriju moguću infekciju u vrijeme uzimanja uzorka.

Testna runda: u ordinaciji u Beču (Mariahilf) je testirano već oko 100 pacijenata tokom protekle tri nedelje. Pacijenti inače dolaze kod ljekara opšte prakse poslije dva do tri dana simptoma, a u tom trenutku testovi na antigen imaju osjetljivost preko 90%, rekao je ljekar. Jasno je da zarazni i neinfektivni pacijenti moraju biti odvojeni. Ispitivanje antigena se obavlja u odvojenim prostorijama ili sa vremenskim razmakom.

U Beču se iz organizaciono-prostornih razloga vode pregovori o rješenjima u vidu pokretnih jedinica (kontejnera) koji bi služili kao ambulante u kojima se pacijentima mogu uzimati brisevi. „Prva tri će biti postavljena uskoro“, najavio je predsjednik ljekarskog društva, a u završnoj fazi će u Beču biti 30 takvih kontejnera kojima će upravljati medicinska radio služba.

Bolničke ambulante, škole kao i domove za starije i nemoćne osobe su planirane kao sljedeće lokacije gdje će se uvesti mogućnost antigen testova.

Izvor informacije možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu