ÖH: Zaustavite ograničavanje studenata iz trećih zemalja!

Motiv iza Wong-ovog štrajka glađu: “potrebno nam je ukidanje školarine i socijalna mreža za studente u korona krizi!”

ÖH Uni Wien (studentska unija) kritikuje nepovrat školarine od početka mjera u vezi sa koronom, te pozivaju na besplatan semestar sve dok je normalan rad univerziteta ograničen. „Većina studenata mora uporedo sa studijem da radi, a mnogi su ostali bez posla“, kaže Hannah Lea Weingartner, predsjedavajuća ÖH Uni Wien-a te dodaje „Dok je vlada stavila milijarde na raspolaganje velikim kompanijama, studenti nisu dobili ništa“.

Kako je ÖH Uni Wien i sam toga svjestan, pokušavaju aktivno da ukažu na probleme studenata iz trećih zemalja, jer smo mi u posebno nepovoljnom položaju. Od početka studija moramo da 1) plaćamo dvostruko višu školarinu (u iznosu od EUR 726,72 po semestru), 2) u isto vrijeme smo ograničeni da radimo samo u određenoj meri (maksimalno 20h/sedmično), 3) moramo prije toga za rad dobiti odobrenje od biroa za zapošljavanje (AMS-a), 4) izuzeti smo od državnih subvencija i još 5) moramo na godišnjem nivou plaćati zahtjeve za produženje studentske vize.

Ramiro Wong, student Univerziteta primjenjenih umjetnosti, iz tog razloga štrajkuje glađu te je pokrenuo i peticiju u kojoj zahtijeva jednak tretman studenata. “ÖH Uni Wien stoji beskompromisno iza studenata i zahtijevamo okončanje rasističke politike razlikovanja i isključivanja. Samo besplatan i otvoren pristup univerzitetu svima stvara jednake mogućnosti, povećava socijalnu povezanost i doprinosi otvorenom i kritičnom društvu!”, naglašava predsjedavajuća ÖH Uni Wien-a. Odgovornost leži na Ministarstvu, jer ono ima mogućnost da nadoknadi univerzitetske školarine i stvori velikodušan i nebirokratski fond za zaštitu studenata koji posebno pate od krize. Zbog predstojećih izmjena i dopuna Univerzitetskog zakona, postoji mogućnost uklanjanja školarine iz zakonskog teksta. „Sada je na tirkizno-zelenoj saveznoj vladi da ne iznevjeri studente i da donese Univerzitetski zakon koji stvara iste mogućnosti, umjesto da studentima stavlja prepreke na putu sa školarinama“, zaključuje Weingartner.

Ukoliko želite da podržite peticiju, istu možete potpisati ovdje.

Izvore teksta možete pronaći ovdje i ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu