ÖGK stipendija za studente medicine

Austrijski fond za zdravstveno osiguranje (ÖGK) će od školske 2022/23. godine podržavati studente humane medicine koji se, nakon završenih opštih studija ili specijalizacije, obavežu na izučavanje specijalnih oblasti. Ovo uključuje pedijatriju i adolescentnu medicinu, ginekologiju i akušerstvo, psihijatriju i psihoterapiju, te dječiju i adolescentnu psihijatriju. Osoba se takođe obavezuje da će nakon završetka raditi najmanje pet godina u austrijskom regionu sa ugovorom o zdravstvenom osiguranju. Ovom inicijativom ÖGK želi da se suprostavi nedostatku ljekara opšte prakse i specijalista u nekim regionima Austrije, i da dugoročno pokrije potrebu za ugovornim lekarima (tzv. KassenärztInnen).

Za školsku 2022/2023, do 50 stipendija biće dodijeljeno prvenstveno studentima medicine na javnim univerzitetima. Međutim, mogu se prijaviti i studenti privatnih univerziteta. Izuzetak je privatni uni Sigmund Frojd u Beču, o kojem smo prethodno pisali da je izgubio akreditaciju za studij medicine (više info ovdje).

Ciljna grupa su:

  • studenti medicine na austrijskom univerzitetu
  • na najmanje trećoj godini studija
  • koji mogu pokazati pozitivan akademski uspjeh
  • koji su ili su bili aktivni u oblasti medicine ili socijalno
  • glavno prebivalište u Austriji i prijem na studije humane medicine na austrijskom univerzitetu

Trajanje je 12 mjeseci, sa mogućim produženje do maksimalno 42 mjeseca, a sponzor je OeAD-GmbH u ime i sa sredstvima Austrijskog fonda za zdravstveno osiguranje (ÖGK).

Rok za aplikacije je: 12. februar 2023. godine

A uslov? Spremnost da se posveti medicinskom radu kao ljekar opšte prakse ili specijalista iz gore navedenih oblasti u trajanju od najmanje 60 mjeseci u regionu Austrije gdje je neophodno.

Link konkursa za prijave i online formular, te više informacija – ovdje.


Izvor informacije ovdje.
Photo by Karolina Grabowska (Pexels).

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu