Odliv mozaka, dakle mozgova

Zdravo mozgaši! Odlučili smo da jedan post na stranici bude samo za “mozganje”, u kojem ćemo jednom sedmično objaviti nešto što bi trebalo, u ovom obliku, zagolicati naše moždane ćelije.

Organizacija post-a: hronološki su mozgalice postavljene od najstarije na dnu, do najnovije na vrhu liste, a odvojene su dugom linijom. Ukoliko imate i vi mozgalicu, pošaljite nam FB poruku sa tekstom i dodajte ukoliko želite da vas imenujemo kao izvor (ukoliko se ne izjasnite po pitanju ovoga, pretpostavićemo da ne želite te vaše ime neće biti objavljeno – ne u cilju da “prisvojimo” mozgalicu, nego radi zaštite podataka; normalni nick-ovi su takođe ok).

Vaša rješenja možete postaviti u komentaru linka na fb-u. Predlažemo da ne napišete odmah način rješavanja kako bi i drugi “mozgali”, a ne odmah posegli za vašim ponuđenim rješenjem.
Prijedlog motivacione muzike: link.


Kada su ga upitali za rođendan, čovjek je rekao: “dan prije juče sam imao samo 25, a sljedeće godine ću napuniti 28 godina.” O kojem datumu je riječ?


Kanibali su uhvatili tri osobe i dali im jednu šansu da se izvuku i ne budu pojedeni. Njam njam njam.

Poredali su ih po visini i zavezali za stubove. Osoba koja je na kraju može vidjeti leđa druge dvije osobe ispred sebe, ona u sredini može vidjeti leđa onoj ispred, a treća ne vidi nikoga. Kanibali su im pokazali pet šešira: tri su crna a dva su bijela. Nakon toga su im stavili poveze na oči dok šeširi nisu bili postavljeni svakom na glavu. Dva preostala šešira su sakrivena prije nego što su osobe mogle vidjeti koje su boje. Nakon što su im sklonili poveze sa očiju im je rečeno, da ako jedna od njih pogodi koje boje šešir nosi na glavi, da su svi slobodni. Osoba na kraju je rekla “ne znam”. Osoba u sredini je rekla “ne znam”. Posljednja osoba je rekla “ja znam!”.

Koje je boje šešir i kako je znala?Mama živi sa svojim sinom školarcem u ruralnom dijelu grada. Da bi sin otišao u školu, ona ga treba odvesti autom. Svako popodne mama napusti kuću u isto vrijeme, vozi do škole konstantnom brzinom, pokupi sina u tačno 17:00h kad njemu završi trening košarke (koji je kao vannastavna aktivnost u sklopu škole) i onda se odmah skupa upute (ponovo konstantnom brzinom) kući. Jedan dan se sin nije osjećao dobro, te je ranije napustio trening košarke i krenuo kući sa scooter-om. Nakon što se vozio sat vremena, mama ga je susrela na svojoj uobičajenoj ruti, i oni su se skupa vratili kući došavši 40 minuta ranije nego što inače dođu.

Koliko treninga košarke ja sin propustio, odnosno koliko ranije je otišao sa treninga?


Kolika je visina stola, ako je od mačkinih ušiju dok je na stolu do vrha kornjačinog oklopa dok je na podu 170cm, odnosno od mačkinih ušiju dok je na podu do vrha kornjačinog oklopa dok je na stolu 130cm?

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu