Odkunjaj u toku dana, pomaže pri učenju

Nije nas iznenadilo otkriće da je spavanje zdravo. Kratki “Power-Nap” u toku dana pomaže da se naučeno bolje pohrani. “Pretpostavljamo da se novi sadržaj prilikom kratkog sna pohranjuju u obliku dugotrajne memorije”, komentariše Björn Rasch sa Univerziteta Fribourh u Švicarskoj. Prema novijim istraživanja, dovoljno je odspavati i šest minuta kako bi se činjenice (npr. datumi) bolje zapamtili.

Odspavati kod kuće nije problem, ali na univerzitetima i usred ovih činjenica ne postoje pogodna mjesta za spavanje. Ono što se u čitaonama može primjetiti jeste da studenti obićno odspavaju za radnim stolom.

Napomena: da bi spavanje bilo efikasno potrebno je da ne bude duže od 40 minuta. Nakon 40ak minuta ljudi po pravilu prelaze iz tzv. REM faze u tzv. duboki san. Ako nas neko probudi dok smo u dubokom snu, mi se osječamo slomljeno. Takav san je kontraproduktivan.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu