Od 15.1.2021 obavezna registracija za ulazak u Austriju

Od 15.1. dolazi do promjene odredbe u vezi sa uslovima za ulazak u Austriju. Ista uključuje obavezu online registracije prije nego što se dođe na granični prelaz te pokazivanje potvrde da je ista i odrađena, bez obzira da li su osobe državljani Austrije ili ne. Ova promjena ne utiče i ne mijenja obavezu karantina po ulasku u državu.

Pri registraciji su neophodne sljedeće informacije:
1. ime i prezime
2. datum rođenja
3. adresa stanovanja ili boravka (u slučaju da se iste razlikuju)
4. datum ulaska u državu
5. (očekivani) datum izlaska iz države
6. država/region iz koje se putuje
7. mjesto boravka u posljednjih 10 dana prije ulaska u državu
8. kontakt podaci (broj telefona, email)
9. ljekarska potvrda

Od ove obaveze su izuzeti sljedeći slučajevi: radnici koji putuju (cirkulišu, tzv. “PendlerInnen”), osobe koje samo putuju kroz Austriju te osobe koje radi nepredviđenih i neočekivanih porodičnih situacija (kao npr. sahrana) ulaze u državu – za njih ne vrijedi niti 10dnevni karantin niti obaveza registracije.

U slučaju da se ne može izvršiti online (elektronska) registracija, postoji mogućnost da se ista izvrši ručno ispunjavajući formular (direktan download formulara na: engleskom i njemačkom) u print verziji. Potvrda će onda biti proslijeđen na nadležne kontrolne organe.

Ukoliko se putuje iz manje-rizičnih država, ne postoji obaveza karantina – ova lista se svakodnevno update-uje! Sa 13.1.2021 nijedna republika nekadašnje Jugoslavije (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija) nije na toj listi, te je karantin obavezan sa mogućnošću prijevremenom izlaska iz karantina ukoliko na peti dan izvršeni PCR ili antigen test budu negativni (dan ulaska u državu važi kao “dan 0”).

Takođe treba naglasiti da su putovanja iz drugih razloga nedozvoljena (npr turistički), ali da postoje izuzeci u određenim slučajevima (listu možete pronaći ovdje). U svakom slučaju je dozvoljeno putovanje ukoliko imate legalno mjesto boravka u Austriji ili ste državljan ATa/EUa.

Izvori: ORF, OTS, državne službene novine, ministarstvo zdravlja (formular na: engleskom i njemačkom)

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu