Obavezna OSA – Online Self Assessment

Već neko vrijeme je OSA upitnik (za neke studije) obavezan dio registracije za studij na Univerzitetu Beč. Riječ je o procjeni vaše “kompatibilnosti” sa zahtjevima željenog studija. Iako je prethodno ispunjavanje istog bilo fakultativno, upitnik je prerastao u nezaobilazni uslov za registraciju i početak studija.

Poenta upitnika je da iskrenim odgovaranjem na pitanja procijenite da li je željeni studij na osnovu vaših odgovora zaista za vas. Ukoliko npr. želite da studirate pravo, trebate se pripremiti na veoma zahtjevne uslove, mnogo truda i rada i dosta kompromisa. Ukoliko npr to nije nešto sto vam odgovara, možda bi neka alternativa bila bolje rješenje. Primjer bi bile možda političke nauke ili Wirtschaftsrecht (ekonomsko pravo) na WU-uniju.

Trenutno se OSA nudi za 25 različitih studija (listu ćete pronaći ovdje). Nakon završavanja iste trebate da zabilježite kod koji dobijete na kraju, jer će vas pri prijavljivanju na univie pitati da isti i unesete. Ovo se može shvatiti kao blago ograničavanje univerziteta. Sa evaluacijom vaših karakteristika sa zahtjevima određenih studija je u neku ruku odrađen “due dilligence” (ispoštovana dužnost informisanja). Naravno, ukoliko na OSA-i upitniku ne briljirate za željeni studij – ne dajte da vas to pokoleba! Pokušajte u međuvremenu da radite na navedenim “slabostima”, bilo da je to potreba za boljom organizacijom, više strpljenja i slično, ili prosto da ih budete svjesni. Ovako ćete se u određenim situacijama manje nervirati, možda još više potruditi ili jednostavno: smanjite svoja očekivanja.


Sve informacije u vezi sa OSA možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu