Novina: preporučeni studijski put

Već od zimskog semestra 2020/21. godine, “preporučeni studijski put” je parametar kojim su pri nekim studijima dodjeljivana mjesta na predavanja. Primjer: nalaziš se u jednoj fazi studijskog plana i želiš da “skočiš” i uradiš nešto što po preporučenom studijskom planu nije “sljedeće na redu”. U tom slučaju imaš nezavidniju poziciju od onih kojima je to nešto sljedeće po planu. Tako mnogi studenti često “izvise” i ne dobiju mjesto na željenom predavanju. Zbog toga moraju onda da prilagode planove o semestru i eventualno zamišljenom studijskom putu.

Mjesta na takvim obaveznim predavanjima se ne dodjeljuju po nekadašnjem bodovnom sistemu (1000 bodova po semestru, nema prenošenja u sljedeći semestar) ili sistemu preferencije, već na osnovu preporučenog studijskog plana. U narednim semestrima će se sukcesivno proširiti spisak studija koji po ovom principu rade.

Koji je preporučeni studijski put?

Preporučeni studijski put je dio nastavnog plana i programa i dijeli ga na semestre. On pokazuje u kom semestru i kojim redoslijedom bi idealno trebalo da završiš pojedinačne module nastavnog plana i programa kako bi što brže i efikasnije završila svoje studije. To je, dakle, vodič kroz studij, koji pokazuje najbolji put na osnovu sadržaja i na taj način nudi podršku u planiranju pojedinačnih semestara.

Kako se studijski put uzima u obzir u sistemu registracije?

Raspodjelom mjesta ovim principom je veća vjerovatnoća da će studenti koji se kreću po preporučenom studijskom planu i dobiti mjesto na predavanju. Predavanja u preporučenom studijskom putu uvijek imaju definisane “prethodnike” od 2. semestra pa nadalje (primjer: u 2. semestru ovi prethodnici su svi predmeti od 1. semestra). Završenost ovih prethodnika je data u %. Dakle, ako imaš 100% u modulu, uspješno si završila sva predavanja iz prethodnih semestara.

Informacija „Studijski put: X %“ pokazuje stepen ispunjenosti prethodnih semestara na osnovu preporučenog studijskog puta. Sve prijave na obavezna predavanja se sortiraju prema ovoj vrijednosti. Što je tvoj % veći, veće su vaše šanse da dobiješ mjesto na sljedećem predavanju.

STUDIRAJeu osvrt

Kritički gledajući, ovaj novi princip ima svoje i prednosti i mane.

Prednosti

Prednosti su da si prije morala da daš svih 1000 bodova ako si baš htjela da osiguraš mjesto na željenom predavanju, a i to je onda zavisilo koliko 1000ki se već prijavilo. Takođe moto “ko prvi curi, cura njegova” nije važio te je dobijanje mjesta na predavanju bilo misterija (po kojoj algoritam radi). Nekima je vjerovatno i prednost što se odgovornost donošenja odluka prenijelo više na fakultete. Ovim je nekako i na njima teret da plan “pije vode” i da studenti mogu glatko da završavaju studij. Nekima će taj princip tradicionalnih studija više odgovorati nego sloboda da se sami organizuju i odluče šta će sljedeće uraditi. Naravno, ovo nije ultimativno da ne možeš uopšte da se prijaviš na neko predavanje. Samo ti je unaprijed nezavidnija pozicija u odnosu na one kojima je to predavanje sljedeće po preporuci. Prednost je da svi oni kojima to zaista jeste sljedeće na redu mogu manje da se sekiraju. Ne trebaju toliko brinuti da li će neki “padobranci” (🪂 – 😄) da im uzmu mjesto.

Mane

Mane su da je dobro imati preporučeni plan kako najlakše završiti studij. Međutim, sloboda samoodlučivanja i samoorganizacije je mnogima i prednost takvih studija u odnosu na one više tradicionalne. Tradicionalni daju plan koji slijediš kao u školi i ne možeš puno sama da ga urediš po svojim preferencama i interesovanjima. Prije je postojala sloboda da možeš baš nešto sada da uradiš ako to baš sada i želiš. Ovo ne samo da te je učilo organizaciji, već te je razvijalo i u drugim oblastima. Taktika, strategija, odlučivanje i odgovornost – sve veoma bitne oblasti u životu i profesionalnoj karijeri. Sada je otežano u tako nekom iskoraku i uspjeti, jer nema više bodova. Bodovi su u tom slučaju pokazivali motivisanost, ako se to tako može tumačiti. Dalje, neka od predavanja su “slobodnog duha” i mogu biti urađena nezavisno od godine u kojoj se nalaziš, sada je i to malo ograničenije.


PS: STUDIRAJeu stoji iza ravnopravnosti polova. Korištene riječi u ženskom rodu ne isključuju nikoga, već su korištene iz praktičnosti pisanja, odnosno čitanja.

Izvor: email od Univerziteta Beč od 9. septembra 2022.
Dodatne informacije, FAQ i primjer na studiju psihologije ovdje.
Image by Gerd Altmann from Pixabay.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu