Nova e-card sa sličicom

Kao što ste već vjerovatno čuli ili čitali, sa 1. januarom 2020. godine je došlo do promjene izgleda e-kartica (za zdravstveno osiguranje), te će ove u budućnosti imati vašu sličicu. Ova novina je u svrhu daljeg sprječavanja malverzacija sistema.

Kako se mnogi i dalje pitaju da li je na njima šta da urade ili ne, prenosimo vam u kratkim crtama najbitnije u vezi sa istim.

Kako statistika pokazuje, 85% stanovništva u Austriji posjeduje ili pasoš, ili ličnu kartu ili neku vrstu boravišne dozvole. Iz ovog razloga je proces dosta olakšan, jer će za vaš e-card jednostavno biti preuzete sličice sa jednog od ovih dokumenata, te stoga ne morate ništa da uradite. Nova e-kartica će vam automatski biti dostavljena prije nego što vam stara prestane važiti.

Ukoliko nemate nijedan od ovih dokumenata, provjerite period važenja vaše trenutno važeće e-kartice (sa zadnje strane), kako biste mogli da dostavite sličicu formata kao i za izdavanje pasoša jedno tri do četiri mjeseca prije isteka. Ovim će osiguravajuća kuća imati i više nego dovoljno vremena da blagovremeno update-uje vaš profil. Sve neophodne dokumente i mjesto gdje biste u ovom slučaju trebali donijeti sličicu, možete pronaći ovdje. Ukoliko zakasnite da ovo uradite, pri sljedećem odlasku kod ljekara ćete biti o istom i obaviješteni.

Ukoliko imate e-karticu koja ističe sa 31.12.2023. godine ili sa ” ***** “, iste moraju biti zamjenjene do kraja 2023. godine. Dobro je da samoinicijativno u ovom slučaje ne trebate ništa uraditi već sačekati i odreagovati ukoliko vam se osiguravajuća kuća ili ljekar obrate da donesete sličicu.

Za osobe iznad 70 godina kao i osobe koje se nalaze u nivou njege nivoa 4-7 će e-kartice isto biti dostavljene sa sličicom, ukoliko se iz postojanja iznad navedenih dokumenata sličica može preuzeti. Ukoliko ne, dobićete ponovo e-karticu bez sličice, što za vas neće predstavljati problem. Ukoliko pak želite, možete svojevoljno osiguravajućoj kući dostaviti sličicu, takođe najbolje tri do četiri mjeseca prije isteka trenutno važeće.
PS: znamo da je malo vjerovatno da osobe ovog doba trenutno čitaju ovaj naš post, ali ukoliko poznajete tako neku osobu, sigurno će vam biti zahvalna ako joj ovo prenesete i objasnite.

Za djecu ispod 14 godina će se i dalje automatski izdavati e-kartice bez sličica (u svrhu zaštite), čak i kada djeca posjeduju iznad navedene dokumente.

Ovdje takođe možete provjeriti da li je potrebno da dostavite sličicu svojoj osiguravajućoj kući.

PS2: Nove e-kartice takođe ne sadrže nikakve medicinske podatke, tako da nema potrebe da se brinete da se sa ovom novinom u vezi sa tim nešto promijenilo.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu