Nedim Šabić: stručnjak za SEO

 

 

Zašto si izabrao studij u Njemačkoj, kako je tu odluku prihvatila tvoja okolina, i da li je bilo teško početi sve iznova u stranoj zemlji?

Glavni razlog odlaska u Njemačku jeste taj, što nije postojao smjer informatike koji sam ja htio studirati, u BiH. Većina informatičkih fakulteta u BiH su okrenuti matematici i programiranju u starim programerskim jezicima, pretežno orijentiranim desktop aplikacijama. A ja sam htio da učim isključivo stvari vezane za internet tj. web aplikacije i dizajn istih. Moja okolina je to prihvatila bez ikakvih problema i sa mnogo podrške. Svaki početak je težak, a pogotovo u stranoj državi. Međutim ako ne postoji jezička barijera, brzo se čovjek može naviknuti i prilagoditi. Tuga za domovinom je stalno prisutna i presudna u odlučivanju oko povratka u domovinu.

Da li si imao poteškoća prilikom upisivanja na studij obzirom da dolaziš iz BiH, ali i tokom života u Njemačkoj?

Ne, nisam. Njemci su poznati kao maksimalno korektni. Pa tako imaju kvotu od 10% na univerzitetima, koju moraju popuniti strancima. Takmičenje između stranaca jeste kompetitivno, ali sa svojim prethodnim ocjenama i dodatnim angažmanima koji se mogu priložiti kao dokumentacija, nisam imao problema sa upisom. Mislim da je tako na svim tehničkim smjerovima, ali je jako teško upasti na medicinu i pravo, zbog ogromnog predznanja kojeg traže Njemci.

Tokom studija si radio, možeš li nam nešto više reći o poslovima, gdje si radio, je li bilo dovoljno plaćeno isl.

Prva dva mjeseca sam živio na ušteđevini i na teret roditelja. Već treći mjesec sam dobio posao u Robert Bosch GmbH kao ispomoć u specijalnom odjelu za razvoj novih mašina. Tu sam većinom radio usability i software testing. Studentske plate su fiksirane na oko 500EUR od čega možete platiti dom, mjesečnu kartu za prevoz i hraniti se ispod prosjeka. Međutim meni je to bilo sasvim dovoljno. Dvije godine kasnije sam prešao u prvu internet agenturu i počeo već svoju specijalizaciju, jer sam dobio kao student mjesto predviđeno za radnika sa stažom. Ja sam bio student sa mnogo više staža nego drugi radnici, a i mnogo jeftiniji. Stoga je šef uzeo mene i dao mi duplu studentsku platu, a radio sam studentski prosjek od 10h sedmično. Unutar firme sam prosperirao i dobio mjesto voditelja SEO sektora i vodio cijele inhouse ekipe velikih preduzeća. Dvije godine kasnije sam diplomirao i zaposlio se kao SEO senior manager u jednoj od uglednijih internet agentura u Stuttgartu i radio za najvećeg klijenta iz pravnog domena na njemačkom internetu. Ponuda je bilo mnogo, a ja sam odabrao onu koja je meni tada izgledala najbolja za mene.

Zbog čega je SEO (Search engine optimization) bitan?

Pozicija na pretraživačima je izuzetno bitna, posebno za pojmove sa kojima se data firma idenifikuje, a od posebne bitnosti je SEO za brand, jer ako vas u krajnjem slučaju – kupac ne može naći ni ukucavajući vaš brand u Google, onda to zasigurno nije dobro. Pored toga, SEO je dugoročno gledano najisplativija vrsta marketinga na internetu. Za neke kratke akcije počesto to nije, ali ako se strateški osvaja tržište, onda je planiranje bez SEO, čisto bacanje para.

Da li smatraš da si ostvario svoje snove i gdje se vidiš za 5 godina?

Ne sanjarim mnogo, više racionalno gledam šta se može ostvariti. Tako da sam zadovoljan sa onim što mi je dato da postignem. Za 5 godina mislim da ću biti sav u razmišljanju o penziji, jer sam sebi zacrtao da sa 35 godina odem u penziju, tačnije u neradni modus tj. da se bavim samo ulaganjima u druge businesse, a svoj rad investiram u humanitarne svrhe, kao recimo u jedan veliki projekt za siročad.

Povratak u BiH – stvarnost ili samo dio nostalgije?

Stvarnost, zato što mi je i dalje nezamislivo dobrovoljno negdje drugo živjeti.

Imaš li nešto poručiti našim studentima?

Radite dok studirajte, od prvog dana studija. Studirajte ono što volite, a ne što neko misli da je isplativije studirati.

Link: http://www.seo.ba

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu