Mujkić: U Tirani očekujemo 130 studenata iz cijelog Zapadnog Balkana

Western Balkans Alumni Association (WBAA) će 15. i 16. marta ove godine održati svoju 1. generalnu skupštinu u Tirani. Skupština će okupiti veliki broj studenata i studentica iz zemalja Zapadnog Balkana koji su tokom svoga studija boravili u inostranstvu kao stipendisti i stipendistice akademskih programa razmjene.

Sabahudin Mujkić, državni predstavnik WBAA za Bosnu i Hercegovinu za Studiraj.eu ističe kako na ovogodišnjoj skupštini očekuje prisustvo oko 130 delegata iz svih šest zemalja članica WBAA: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. “Cilj ovogodišnje Skupštine WBAA jeste potvrda izabranih državnih predstavnika, potvrda Statuta i internih akata organizacije, kao i formiranje regionalnih timova koji će obavljati svakodnevne aktivnosti Asocijacije”, ističe Mujkić, inače student Fakulteta političkih nauka UNSA.

Od prošlogodišnjeg zvaničnog osnivanja, ova studentska asocijacija je implementirala niz sadržaja širom Zapadnog Balkana, uključujući i sastanke sa visokorangiranim europskim zvaničnicima. “Prošle godine smo u Sarajevu održali jako bitan sastanak na kojem je prisustvovala Genoveva Ruiz-Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, gdje je 50 studenata i alumnija Erasmus+ programa razmijenilo svoja iskustva i poteškoće pri odlasku, ali i povratku sa razmjene u inostranstvu. Direktorica Riuz-Calavera našoj Asocijaciji daje podršku od samog početka, te sam siguran da će tako i ostati u narednom periodu”, smatra Mujkić.

Po Mujkićevim riječima, WBAA u tekućoj godini planira da poboljša svoju vidljivosti i prisutnost među studentima: “Mi smo relativno nova organizacija i želimo pokazati koliko trenutni i bivši stipendisti Erasmus+ programa mogu doprinijeti našem društvu. Poseban fokus ćemo staviti na neformalni rad sa studentima i srednjoškolcima koji će uskoro doći na naše mjesto.”

Mujkić naglašava da su prijave za 1. generalnu skupštinu WBAA još uvijek otvorene, te da je za delegate iz Bosne i Hercegovine obezbijeđeno 25 mjesta. “Prijaviti se možete do 17. januara tako što ćete popuniti online upitnik. Pored toga, sve zainteresovane pozivam da se i formalno pridruže WBAA upisom u registar, čime postajete i punopravni članovi Asocijacije. Želimo unaprijediti regionalnu saradnju, a to ćemo najbolje uraditi ukoliko budemo imali optimalan pregled mladih ljudi koji dijele vrijednosti i ciljeva WBAA”, za kraj našeg razgovora je istakao Sabahudin Mujkić, državni predstavnik WBAA za Bosnu i Hercegovinu.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu