Mjesečni troškovi života u Austriji

SMJEŠTAJ

Osnovne dvije mogućnosti rješavanja stambenog smještaja jesu studentski domovi i iznajmljivanje stanova. Prosijek mjesečne kirije za sobu u studentskom domu u Beču iznosi oko 250,- eura, uključujući sve režije. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu. Nešto skuplja alternativa jeste iznajmljivanje stana. Prosječna cijena malog stana u Beču je oko 350,- eura. S režijama ta cijena često dostiže i do 450,- eura. Cijena stana i ostalih troškova u vezi sa stanovanjem se može znatno smanjiti ukoliko više osoba živi u jednom stanu.

GRADSKI PREVOZ

Semestralna karta (pet mjeseci) košta 75,00 u Beču. Za vrijeme raspusta (juli i august) mjesečna karta iznosi 29,50 eura. Osobe preko 26 godina nemaju pravo na povlastice i moraju kupovati mjesečnu kartu koja košta 45,50 eura tokom čitave godine. Alternativa je godišnja karta koja košta 365,- eura (odnosno 395,- eura ukoliko se plaća na mjesečnoj bazi). Druga, dosta jeftinija, alternativa je korištenje bicikla.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Od 1.1.2021. godine, studentsko osiguranje u Austriji kod ÖGK kuće košta 63,44 eura mjesečno (zdravstveno osiguranje se svaki mjesec mora uplaćivati).

MOBITEL

Najjeftinije varijante se mogu naći za ispod 10,- eura mjesečno uključujući određeni broj besplatnih minuta unutar Austrije i određeni broj besplatnih poruka unutar Austrije, te određeni paket mobilnih podataka. Primjer: HoT (mreža Hofer radnji) za 9,90 eura uključuje hiljadu minuta ili poruka, i paket od 10GB (+ dodatnih 5GB besplatno po potrošnji onih deset) za vremenki period od 30 dana – riječ je u ovom slučaju o prepaid opciji.

INTERNET

Zavisno da li se želiš fiksni ili mobilni internet, cijena mjesečnog korištenja interneta u prosijeku iznosi oko 9,- eura za mobilni internet (ograničen trafik), odnosno 20,- eura za fiksni internet (flatrate). U studentskim domovima je obično internet uključen u iznos kirije. Sličan paket možeš opet pronaći u Hoferu za neograničen internet (ruter sa sim karticom) koji košta 19,90 eura za period od mjesec dana, a svaki 12 mjesec je gratis.

HRANA

Iznos novca potreban za hranu mnogo zavisi o načinu ishrane, odnosno da li se kuha kod kuće ili se pretežno jede van kuće. Anketiranjem saznajemo da naši studenti mjesečno potroše oko 200,- eura na hranu.

Mlijeko: od 0,75 eura / litar

Hljeb (bijeli; tzv. Fladenbrot): 0,60 – 0,80 eura

Šećer: oko 1,09 eura / kilogram

Brašno: 0,50 – 1,10 / kilogram

Aktuelne cijene namirnica se mogu pogledati na stranicama najzastupljenijih prodajnih lanaca u Austriji: www.hofer.at, www.billa.at, www.zielpunkt.at, www.spar.at, www.merkurmarkt.at, www.penny.at, www.lidl.at

VIZA

Godišnji trošak za vizu iznosi oko 160,- eura.

ŠKOLARINA

Zavisi od upisanog univerziteta. Pogledaj spisak školarina za sve javne univerzitete u Austriji.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu