Medicina u Austriji 2015.

Na samom početku da razjasnimo: studij medicine u Austriji je iz više razloga poseban. Prva posebnost ovog studija je procedura upisa: prijave za ovaj studij se vrše još u februaru, a ne u ljetnim mjesecima kao kod ostalih studija. Dakle, ukoliko želite da studirate medicinu u Austriji, možete se tek sljedeće godine upisati – i to nakon što obavite online prijavu u februaru 2016. godine.

3.7.2015. godine se održao najveći univerzitetski prijemni ispit u Austriji. Čak 11.408 studenata je radilo prijemni ispit iz medicine, u nadi da će dobiti jedno od ukupno 1560 slobodnih mjesta. Prijemni ispit se istovremeno pisao u Beču, Gracu, Insbruku i Lincu.

Prijemni ispit traje od jutra do kasnog poslijepodneva. Prvi dio prijemnog ispita obuhvata znanje iz biologije, hemije, fizike i matematike. Na prijemnom se također testira sposobnost razumijevanja tekstova, kao i kognitivne sposobnosti.

Od spomenutih 1560 mjesta u Austriji, za državljane Austrije je rezervisano 75%, za državljane ostalih članica Evropske unije 20% i 5% za državljane ostalih zemalja (uključujući i BiH).

Iz iskustva znamo da je test jako zahtijevan, te da naši studenti moraju dobro ovladati jezikom. Također napominjemo da broj zainteresiranih studenata iz trećih zemalja nije toliko velik, te da naši studenti imaju solidne šanse ukoliko se dovoljno pripreme za prijemni.

Za više informacija pogledajte i starije tekstove na STUDIRAJeu portalu o studiju medicine i stomatologije. Također možete postaviti i pitanja o prijemnom ili samom studiju na STUDIRAJeu forumu, gdje ima naših studenata koji su već položili prijemni i koji sada već studiraju medicinu u Beču i drugim gradovima.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu