Master svega mogućeg: duhovne nauke

Oni koji završe medicinu uglavnom budu ljekari, oni koji završe arhitekturu uglavnom budu arhitekti. Ali šta rade oni koji završe duhovne nauke, kao što su germanistika, sociologija ili historija? Mnogi studenti se odluče za ove studijske pravce zato što ih to interesuje, ali šta bi nakon studija  radili, uglavnom ne znaju konkretno.

Nakon završenog studija iz ove oblasti, ne nude se isključivo mogućnosti zapošljavanja u izdavačkim kućama, muzejima ili slično. Mnoge firme također rado zapošljavaju apsolvente duhovnih odsjeka, obzirom na njihove sposobnosti kao što su talenat za organiziranje i planiranje, poznavanje stranih jezika, analitičko razmišljanje i kreativni rad. Uglavnom imaju i izraženije i kvalitetnije tzv. “soft skills”.

Ipak, činjenica je da apsolventi duhovnih nauka imaju lošije izglede za posao u poređenju s apsolventima tehničkih ili prirodnih nauka. U Njemačkoj samo 60% apsolvenata iz oblasti duhovnih nauka godinu dana nakon završenog studija nađe posao. Početna plaća sa završenim bachelor-studijem je oko 22.000 eura, a sa završenim master studijem oko 28.000 eura godišnje.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu