Kurs njemačkog jezika u Austriji?

Od zimskog semestra 2016/2017 godine, pohađanje kursa njemačkog jezika u Beču iznosi 1.150,- eura po semestru! Razlog tome je što se BiH više ne nalazi na listi najmanje razvijenih država i više ne potpada u kategodiju gdje ovi kursevi iznose svega par stotina eura. Ovo je dosta velik iznos novca za pohađanje kursa, jer to dodatno otežavaju i svakodnevni životni troškovi tokom tog perioda. Ukoliko ste mislili da dođete i pohađate kurs godinu i po dana/dvije godine i polako uđete u studentski život, moraćete o tako nečemu još jednom dobro razmisliti i izvagati da li se za to zaista i nalazite u finansijskoj mogućnosti. Bez pohađanja kursa ne možete opravdavati svoj studentski boravak u Austriji, a ukoliko ovaj proces produžite na dvije godine, odnosno četiri semestra, i sami možete izračunati o kom iznosu je riječ: 4.600,- eura samo za kurs njemačkog jezika!

Ukoliko ste zaista odlučni da studirate u Austriji, savjetujemo vam da ukoliko vam ovo finansijski više nije opcija ili jednostavno ne želite toliko novca bez obzira da izdvojite, jezik spremate u svojim matičnim zemljama (BiH, Srbija) te neophodno znanje jezika tamo i položite i tek tada počnete poduzimati korake sa upis studija. Ovim putem biste odmah imali status redovnog studenta i izbjegli plaćanje kurseva njemačkog jezika, te odmah i krenuli sa fakultetom, koji naravno sam po sebi nosi neke druge “muke”. Ukoliko vam novac nije problem, onda birajte put kojim želite da krenete. U svakom slučaju ovo nije neznatan iznos novca i samim tim dolazi do promjene u organizaciji početka vašeg studija u Austriji. Dobro se (re)organizujte i isplanirajte kako biste uspješno startali i sami sebi olakšali.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu