Kupi moju knjigu, pa položi ispit?!

U Njemačkoj mnogi profesori na predavanjima preporučuju svoju literaturu bez koje se navodno ne može položiti ispit. Da li je to uredu?

Studenti u toku svog studija često moraju kupovati određenu literaturu, to nije ništa neobično. Međutim, neobično je kada profesori preporučuju literaturu čiji su oni autori. Uz tu preporuku literature, obično napominju da je njihov sadržaj relevantan i neophodan za ispit.

Jedan student iz Njemačke, koji želi da ostane anoniman, za primjer jednog takvog profesora navodi profesora za japanologiju na Univerzitetu Bonn, profesora Zöllnera. Većina studenta smatraju da je Zöllnera dobar profesor, ali im smeta činjenica da preporučuje svoju knjigu od 15,- eura kao primarnu literaturu. Nakon ispita se još ispostavilo da sadržaj knjige uopće nije bio neophodan za ispit, pohađanje predavanja bi bilo sasvim dovoljno. Profesor Zöllner na to odgovara da je knjiga neophodna, obzirom da pohađanje predavanja nije obavezno.

Sibylle Schwarz, odvjetnica u Njemačkoj napominje da profesori imaju pravo preporučivati svoju literaturu, ali na ispitu smiju pitati samo ono što su ispredavali na predavanju. Dakle, na ispitima nije dozvoljeno pitati o sadržaju knjige koji nije spomenut na predavanju. S toga kupovina knjiga nije obavezna.

Kakvo je stanje na vašim univerzitetima?

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu