Korak po korak do studiranja u Austriji

Austrija je među bh. studentima najomiljenija destinacija za studiranje van bh. granica. Obzirom na veliki broj naših studenata koji se odluče za studij u Austriji, procedura upisa na studij je u detalje poznata. Iz godine u godinu dolaze novi studenti sa naših prostora. Na tom putu, STUDIRAJeu portal je skoro pa nezaobilazna stanica do početka studija u Austriji. Da bi mnoštvo informacija učinili još preglednijim, odlučili smo se da našim čitaocima savjetujemo koje tekstove najprije da pročitaju i kojim redom da to učine. Slijedeći ove tačke, korak po korak, zagarantovana je ispravna procedura početka studija i života u Austriji.

1.Na samom početku je svakako najbitnije da dobiješ osjećaj za kompletnu proceduru upisa. U tu svrhu se nudi najčitaniji tekst na portalu: Procedura upisa na studij u Austriji. Ovaj tekst pogodan je za državljane BiH, Crne Gore, Srbije i nekih drugih susjednih država. Ako želiš da upišeš master studij, dodatno pročitaj i ovaj tekst.
2.Sada kada imaš pregled o proceduri upisa, trebao bi razmisliti i o troškovima studiranja i života. Stoga ti preporučujemo da saznaš koliko iznosi školarina na univerzitetu gdje bi želio studirati, te koliko iznose prosječni mjesečni troškovi u Austriji. Pregled školarina možeš pogledati ovdje, a prosječne mjesečne izdatke ovdje. Napominjemo da za studiranje u Austriji u principu ne postoje nikakve stipendije!
3.Troškovi studija i života su ti prihvatljivi i došao bi na studiranje u Austriju pod uslovom da pronađeš odgovarajući studij? I tu ti možemo pomoći. Izlistali smo sve državne studije (njih preko 800) u najvećim univerzitetskim gradovima u Austriji. Pregled studija u Beču pogledaj ovdje, u Grazu ovdje i u Salzburgu ovdje. Za svaki slučaj pogledaj i pregled studija na stranicama dotičnih univerziteta.
4.Pronašao si željeni studij i aplicirao si, kao što je opisano u prethodnim koracima? U tom slučaju će ti uskoro trebati studentska viza (državljanima Hrvatske naravno ne). Obzirom da sa biometrijskim pasošem možeš legalno ulaziti u Austriju bez turističke vize, predlažemo ti da za studentsku vizu predaš u Austriji. Napomena: studiranje bez studentske vize je ilegalno, a čekanje vize duže od tri mjeseca u Austriji nedozvoljeno! Više informacija o studentskoj vizi potraži ovdje. A dodatne informacije o studentskom osiguranju možeš pogledati ovdje.
5.Obavljanje birokratije u Austriji može biti poteško ukoliko nikoga ne poznaješ da te provede kroz sve institucije. Ukoliko dolaziš u Beč, pročitaj ovaj tekst gdje je opisano kojim redoslijedom da obiđeš sve institucije kako bi regulisao zdravstveno osiguranje, upisao se na studij, prijavio mjesto boravka, predao za vizu itd.
6.Naši studenti obično ne poznaju njemački jezik, te nakon upisa na univerzitetu prvo pohađaju kurs njemačkog jezika (obično dva semestra = jednu godinu). Kako je kurs veoma poskupio, predlažemo ti da se više upoznaš na ovom tekstu o alternativama.
7.I pored detaljno opisane procedure, uvijek ostanu neka otvorena pitanja. Odgovor na eventualna pitanja prvo potraži u našoj rubrici najčešćih pitanja i odgovora.
8.Iz semestra u semestar uvijek dolazi do određenih promjena koje se tiču samog upisa ili studiranja. Tako se npr. školarine uvode, ukidaju, povećavaju, smanjuju i slično. Da bi ostao u toku, preporučujemo ti da nas pratiš na Facebooku. Ovdje objavljujemo uvijek najbitnije novosti – te ih sigurno nećeš propustiti.
9.Za kraj ti želimo uspješan upis, pohađanje kursa i studiranje. Ne zaboravi da je studiranje u Austriji ipak dosta teže nego u Bosni i Hercegovini, obzirom na novo okruženje i strani jezik. Iz tog razloga moraš mnogo više truda i vremena uložiti da bi to sve nadoknadio. Ima dovoljno primjera gdje su naši studenti u roku završili studij. Oni su dokaz da je moguće!

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu