Kako upisati master-studij u Austriji?

Potrebni dokumenti:

• Diploma sa dodatkom diplomi ili uvjerenjem o položenim ispitima

Prevedeno na njemački jezik od strane sudskog tumača. Bitno je da su originali i kopije na njemačkom jeziku spojeni. Ukoliko šalješ kopiju, potrebno je tu kopiju ovjeriti kod notara i onda se i ta ovjera prevodi od sudskog tumača. Meni nije bilo potrebno nikakva dodatna ovjera apostille- pečatom. Nije bitno da li je završen studij bio trogodišnji ili četverogodišnji. Ovdje bih napomenuo svoj „problemčić” tokom procedure upisa na master-studij pri Univerzitetu Klagenfurt: umjesto diplome (jer nije bila gotova) sam poslao uvjerenje o diplomiranju i nakon dužeg razmatranja su ga uzeli u obzir i poslali mi potvrdu o prijemu na željeni master-studij. Što se tiče diplome – ona čak i ne mora biti bachelor, ali je potrebno da ti fakultet izda dodatak diplomi, ili uvjerenje o položenim ispitima u kojima su nabrojani svi ispiti sa pripadajućim brojem ECTS bodova. Ovo je bitno kako bi se izvršila evaluacija tvog studija prema austrijskom, i kako bi se utvrdilo koliko ECTS bodova ti nedostaje ili imaš li viška (što je rijetkost). Vjerovatno će biti manjak bodova koje moraš nadoknaditi tokom studija. To ustvari znači da ti nedostaje neki predmet iz bachelor-studija koji moraš položiti u master-studiju, a kojem pripada određeni broj ECTS bodova. Do kada se eventualni dodatni ispiti moraju položiti, saznat ćeš na fakultetu prilikom upisa.

• Potvrda da se možeš upisati na studij na matičnom fakultetu kao redovan/redovan samofinansirajući student

Potrebno je da ti fakultet izda dokument na kojem piše da si ispunio sve uslove koje zahtijeva fakultet i time stekao pravo da se možeš upisati na dotični master-studij kao redovan student ili nešto slično ovome. Neki fakulteti u Austriji zahtijevaju da se ipak moraš upisati na master-studij na matičnom fakultetu kao redovan student, zatim im dostaviti potvrdu da si redovan student i da imaš pravo upisa u naredni semestar. Ovaj „detalj” je potrebno provjeriti na fakultetu! S odgovornim osobama iz studentske službe sam komunicirao putem e-maila i gospođe su bile ažurne u slanju odgovora; mail možeš slati na njemačkom ili engleskom.

[adsenseyu2]

• Kopija pasoša koju ne moraš ovjeravati

• Aplikacija/ formular za upis na master-studij

Ovaj formular možeš „skinuti” s internet-stranice univerziteta na koji se želiš upisati. Aplikacija može biti na engleskom ili njemačkom jeziku, kao i svi prijevodi i svi dokumenti. Ja sam, npr. poslao aplikaciju na engleskom jeziku, a prijevode na njemačkom.

• Potvrda o poznavanju njemačkog jezika

Ukoliko posjeduješ potvrdu, obavezno je pošalji uz ostale dokumente. Na željenom unvierzitetu se raspitaj koji certifikati su priznati i koji nivo jezika je najmanje potreban. Generalno se traži nivo B2. Ukoliko ne poznaješ njemački, to ne predstavlja nikakav problem. Svi univerziteti imaju organizovane kurseve njemačkog jezika koji ćeš pohađati najmanje dva semestra i kada zadovoljiš nivo B2 poznavanja njemačkog, možeš početi sa studijem i predavanjima. Ukoliko si nekad bio u zemlji njemačkog govornog područja i imaš svjedočanstva iz tog vremena, onda pošalji i te dokumente, jer je vrlo moguće da će ti se na taj način priznati poznavanje njemačkog jezika (nije zagarantirano!).

Sve potrebne dokumente staviš u kovertu i šalješ poštom. Ukoliko šalješ preporučeno, dokumenti će stići u roku od 4-6 dana. Odgovor s univerziteta ćeš dobiti u roku od 4-8 sedmica, zavisno od univerziteta. Potvda o upisu, poznati „Bescheid” vrijedi tri semestra, i ukoliko se u tom roku ne upišeš na redovan studij, moraš ponoviti proceduru apliciranja.

Na kraju bih dodao da, iako svi univerziteti u Austriji funkcioniraju po manje-više istome principu što se tiče upisa osoba sa prostora Bosne i Hercegovine, moguće su određene manje razlike. Nemoj zaboraviti da su to ipak zasebne institucije i da ovaj tekst ne predstavlja 100% jedinstven put kojim se vrši upis na svaki fakultet u Austriji. Da bi zadovoljio proceduru i izvršio upis na studij, potrebno je samoinicijativno potražiti informacije za dotični fakultet.

Ukoliko imaš pitanja i nedoumice u vezi sa procedurom ili neka druga pitanja, posjeti naš forum: http://www.studiraj.eu/forum

Baudelaire, STUDIRAJeu.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu