Kako raditi i studirati?!

 

1. Dobro organizujte vrijeme.

Napravite dnevni ili sedmični plan i postarajte se da ostavite vremena za učenje svaki dan. Prilagodite vrijeme učenja da bi se uklopili sa ostalim obavezama kao što su porodica, sport i itd. Budite svjesni, i prihvatite to, da će vaši vikendi biti vjerovatno „pojedeni” obavezama redovnog učenja. Zavisno od vaših obaveza i potrebe za snom, rana jutra vikendom mogu biti dobar izbor za učenje i obaveze, da bi ste obezbjedili slobodno vrijeme kasnije tokom dana za porodicu, vjerske aktivnosti, sport, prijatelje, ostale aktivnosti.

2. Motivirajte se putem stalnog kontakta sa svojim kolegama

Koristite e-mail da bi razmjenjivali ideje i brze odgovore na postavljene zadatke. Dok studirate i radite, može se doći do gubitka motivacije ukoliko nema stalnog kontakta medju studentima, zato se trudite da tehnologiju iskoristite za što češči cyberkontakt.

3. Postavite ciljeve i nagradite se kada ih uspijete ispuniti 

Ovo je izvrsna samomotivirajuća navika. Jedan ispunjen cilj znači pauzu u učenju.

4. Nadjite mirno mjesto za učenje, odvojeno od svakodnevnih ometanja u kući kao što su televizija, telefonski pozivi ili ostali članovi porodice.

Uvijek držite svoje sveske, bilješke, kompjuter i itd., na ovome mjestu radi brzog pristupa i dostupnosti. Time se izbjegavaju brige o tome gdje su nakon dugog dana u uredu, prodavnici ili učionici ,kada ste umorni.

5. Odvojite vremena za zabavu

Stalni rad, bez odvajanja vremena za zabavu, pravi od vas iscrpljenu osobu. Zabava osvježava vašu dušu i daje životu veći smisao. Izađite vani i uživajte, nastavite sa hobijem, planinarite, odgledajte film, provedite poslijepodne igrajući se sa djecom Lego kockica na podu. Ovi trenuci su dragocijeni, i dok se zabavljate, vaš mozak se odmara, ali i podsvjesno prelazi ono što ste naučili i također poboljšava vaše radne sposobnosti.

6. Budite ponosni što radite i studirate

Može se desiti da malo pozavidite redovnim studentima, ali trebate znati da njima nedostaje ključni element koji vas motivira – radno iskustvo. Radno iskustvo doprinosi na vrijednosti vašeg studiranja, omogućavajući uvide u stvarni život i primjere koji vam mogu pomoći u razumjevanju vlastitog studija. Čak i ako je vaš posao nevezan za ono što studirate, posao vam ipak omogućuje vještine kao što su stvaranje prioriteta, organizacije vremena, balansiranja zadataka, odnos sa kolegama i klijentima i itd. Sve ovo je dragocjeno upoređujući sa redovnim studentima koji nemaju ova iskustva.

Zamolite porodicu i prijatelje da imaju razumjevanja, preuzeli ste puno obaveza tokom studiranja i neće vas često viđati, posebno kada imate zadatke ili polažete ispite. Ako morate izostati sa nastave zbog posla, dogovorite se sa svojim profesorom oko nadoknade popuštenog predavanja, vježbi i itd. Nemojte pretpostavljati da će profesor imati razumjevanja u vrijeme polaganja ispita – budite direktni i to provjerite na početku studija. Naučite raditi više stvari istovremeno.

Pažnja!

Izaberite priznatu školu, univerzitet ili neku drugu obrazovnu instituciju. Ne dopustite da vam posao promakne. Ako smatrate da studij zahtijeva mnogo truda i da vam utiče na posao, morate napravite neke promjene kao što su manje predavanja ili manje vremena provedenog na poslu.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkajte našu FB stranicu