Kako pronaći sobu u studentskom domu u Beču

 

Što se smještaja u studentskom domu tiče, preporučujemo ti da nazoveš domove za koje si zainteresiran i pitaš da li imaju slobodne sobe. Ako ne bude mjesta, onda ti preporučujemo da zamoliš da te stave na listu čekanja (ako takvo što prakticiraju u tom domu), jer se zna desiti da pred sami početak semestra neko odustane od dotičnog smještaja i na taj način onaj sljedeći na listi dobije sobu. Ovdje imaš spisak studentskih domova u Beču. Ukoliko si već u Beču i imaš vremena, možeš otići lično u par studentskih domova i ako imaju slobodne sobe možeš na licu mjesta vidjeti da li ti se takav smještaj sviđa. Od odgovorne osobe za prijavu studenata ćeš naravno i saznati koji su dokumenti potrebni za prijavu, te visinu troškova.

Studentsko osiguranje se plaća 50€ mjesečno, a prijaviti se možeš u Wiener Gebietskrankenkasse u 10. Bečkom okrugu (Bezirk):

Wiener Gebietskrankenkasse (WGKK)

Adresa:

Wienerbergstraße 15-19

1100 Wien

Telefon:

+43 1 601 22-0

Fax:

+43 1 602 46-13

E-Mail: office@wgkk.at

Radno vrijeme je ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 7:30 – 14:00, a četvrtkom: 7:30 – 16:00. Tebi treba šalter na kojem piše Selbstversicherung (gdje uzimaš broj za čekanje), a prije toga trebaš ispuniti ovaj formular. Njega možeš također naći u WGKK. Ponesi pasoš, Meldezettel, Studienblatt, Studienbestätigung, te ostale uobičajene dokumente koji bi mogli zatrebati (jer mi nemamo trenutno informaciju šta sve tačno treba od dokumenata priložiti).

Nadamo se da smo ti ovim odgovorom pomogli! Ukoliko se pojave dodatna pitanja, ne oklijevaj nam se obratiti!

Za sve navedene informacije, STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost!

Sve najbolje tokom školovanja ti želi

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu