Kako danas položiti ispit??

Pitamo se da li je i kod vas stanje u vezi sa polaganjem ispita slično onome koje trenutno “hara” mnogim fakultetima u Austriji: loša tehnička inftrastruktura za neometano polaganje ispita, minimalno duplo (pa koliko tačno je no ending number) teža sama postava ispita da ispamećujuće spremanje istog u suštini opet ne zadovolji neophodnu normu za prolaz, nemogući vremenski pritisak da morate znati perfektno slijepo kucanje i mozak koji radi “300 na sat” jer nema vremena niti za razmišljanje a niti za prepravku grešaka, čak i kada budete sretni da je multiple choice ispit dobijete pitanje sa 10 ponuđenih odgovora koji se razlikuju u nijansama (sve naravno dok paralelno teku i minus bodovanja)… Ova lista je trenutno i više nego dugačka da bismo ovdje uspjeli izlistati sve probleme koji trenutno kruže studentskim svijetom i opterećuju već svakako dovoljno opterećeni studentski život.

Ukoliko se čak i odvažite polagati neki ispit u trenutno digitalnim uslovima, određeni univerziteti i fakulteti su se postarali da požalite što ste uopšte i pokušali. Ne samo da za vrijeme ispita rizikujete da dobijete cushing bolest od količine proizvedenog kortizola, već se onda još i osvrnete i pročitate šta oni koji bi trebali da nam budu idoli o nama zaista misle i komuniciraju. Ovaj “korektni kolegijalni stav” (sarkazam off) između profesora i studenata pokriva mnoge sfere studentskog života: od toga da svi de facto varamo i prepisujemo na ispitima, do toga da nas stavljaju pod iscrpljujuće uslove kako ipak ne bismo mogli varati, da se sve to dešava jer ne žele da uspostave sistem kojim bi zaista bili kolegijalni i mogli kontrolisati šta se za vrijeme ispita dešava jer onda imaju više posla, do onda provlačenja odgovora kroz sisteme za otkrivanje plagijatstva, pa čak do toga da su neki fakulteti per se rekli da pisanih ispita neće biti dok ne budu mogli biti pisani na fakultetima – ovo naravno bez da se ponudi opcija da ispiti postanu usmeni, već da smo jednostavno “zaleđeni” bez alternative da taj posebni ispit i polažemo.

Šta konkretno znači “x” ocjena?

Vjerovatno ste čuli i cirkulišuće priče o famoznom “x” koje se dobije ukoliko profesori misle da ste varali na ispitu. Iz razloga što su uslovi i više nego neuslovni za fer održavanje ispita i nivo ogorčenosti svakim danom sve više (opravdano) raste, razgovarali smo sa studentskom unijom da saznamo šta je tačno u pitanju. Najveći problem “x”-a je što ne samo da se isti upiše u Sammelzeugnis (transkript ispita), nego kako su nam iz studentske unije rekli, isti na kraju bude napisan i na diplomi – ukoliko čovjek uopšte uspije završiti fakultet. Problem danas je što je došlo do izmjene Univerzitetskog statuta, gdje su svi studenti de facto stavljeni pod opštu sumnju varanja, te je princip: kriv/a dok se ne dokaže suprotno. Šta ovo konkretno znači: to znači da ukoliko profesor misli da ste varali može jednostavno da vas “zapečati x-om” zauvijek. Ovo može nastati samo ako ste dio nekih grupa (npr. WhatsApp grupe ili Telegram sa kolegama) gdje se ispitni materijal podijeli, zato što kako se profesori izjašljavaju, sa svojim asistentima se trude i da “infiltriraju grupe i otkriju one koji varaju”.
Ipak, kako nas studentska unija tješi, nakon informisanja o varanju se ima vremena uložiti žalba. Tek tada onda student dobija pravo da dokazuje da nije prepisivao (šta god to značilo jer kako dokazati da je neko na multiple choice ispitu jednostavno sretno izlupetao odgovore?), iako je sama pozicija već uveliko nezavidna: do prije nove izmjene statuta i cijelog COVID-a smo bili nedužni dok oni ne dokažu suprotno, a sada smo krivi dok mi ne dokažemo da nismo.

Ukoliko ste i sami opterećeni sa svim što se dešava, obavezno se obratite kolegama i osobama sa kojima možete razgovarati o ovim problemima jer em niste jedini, em što je takva podrška sa svim što se dešava i više nego potrebna. Znamo da se na određenim fakultetima sve glasnije izjašnjava nezadovoljstvo i da se studenti sve više interno organizuju da se bore za svoja prava i za fer studiranje (primjer fakultet prava Univerziteta u Beču) jer je do sada bila prezentovana samo jedna strana medalje. Uvijek budite na oprezu u kojim grupama se nalazite i sa kim razmjenjujete koje informacije, čak i kada su u pitanju fakultetska tijela koja bi trebala da se bore za vaša prava jer očigledno danas vladaju neki drugi principi i pravila.

Ukoliko želite pročitati zaista razočaravajuće tekstove, možete to učiniti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu