Kada se isplati doktorat (PhD)?

U nekim oblastima iz prirodnih nauka Dr. ispred imena (odnosno PhD iza imena) nije ništa posebno, već nešto što se podrazumjeva. 90% apsolevanata hemije u Njemačkoj nastavlja sa doktoratom. Oko 70% apsolvenata biologije i srodnih nauka nastavljaju također sa doktoratom. Doktori nauka imaju zakonom određenu minimalnu platu, koja je viša u odnosu na kolege i kolegice koji su diplomirali, odnosno završili master. Primjer: prosječna početna plata matematičara sa doktoratom u Njemačkoj iznosi 56.656€. Matematičari koji nemaju doktorat u prosjeku na početku svoje karijere zarađuju oko 8.400€ manje.

Oko 40% matematičara i “prirodnjaka” tvrde da im je doktorat bio uslov da dobiju željeno radno mjesto. U poređenju sa drugim oblastima ovo je najveći broj. Oni koji žele da se bave naukom dodatnu uz doktorat moraju provesti i par godina u inostranstvu gdje bi mogli raditi tzv. PostDoc.

Kada su tehničke nauke u pitanju, doktorat uopće nije toliko bitan. Tek 10-20% inžinjera ima i doktorat. Doktorat u ovoj oblasti nije uslov da bi se napredovalo u karijeri. Jedini izuzetak je nauka: ovdje je neophodan doktorat. Međutim, i za inžinjere doktorat ima financijsku prednost: početna plata iznosi oko 62.501€ sa doktoratom, odnosno 50.000€ bez doktorata.

U pogledu financija od doktorata najviše profitiraju pravnici: sa doktoratom prosječna početnička plata iznosi 69.586€. Bez doktorata pravnici godišnje zarađuju 14.000€ manje. Kako pokazuju neke analize u Njemačkoj, doktorat uglavnom nije uslov za radna mjesta. Mnogo bitnije su ocjene tokom studija.

Kada su u pitanju socijalno-društvene nauke, osobe sa doktoratom na početku svoje karijere zarađuju oko 46.084€ godišnje. Sa završenim masterom početna plata je za 8.000€ manja. U ovoj oblasti je doktorat međutim manje važan u poređenju sa drugim oblastima. Poslodavcima je mnogo bitnije radno iskustvo nego doktorat.

Kada su u pitanju ekonomske nauke, doktorat se u pogledu “ekonomije” sigurno isplati: sa doktoratom je početna godišnja plata u Njemačkoj oko 57.617€. Bez doktorata 47.617€. To je i jedina prednost, jer doktorat nije nešto što je neophodno za željeno radno mjesto.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu