Izmjena Uni-zakona

Narodna skupština se usaglasla po pitanju izmjene trenutno važećeg Uni-zakona (u vidu amandmana istog). Neke od promjena stupaju na snagu već sa novom akademskom godinom. Od 2022/2023 akademske godine će studiranje biti moguće uz ispunjavanje određenih minimalnih uslova. Ovo obuhvata novinu o minimalnom progresu za vrijeme studija (16 ECTS-a u prva četiri semestra). Ukoliko ovaj uslov ne bude ispunjen, “prijeti” zaključavanje na dvije godine. Takođe se uvodi i promjena u vezi sa titulom zvanja i usklađivanjem iste. U titulama će biti reflektovana sva tri pola osobe (npr. Magister/Magistra).

Po pitanju šta promjena donosi pozitivno studentima je, bar od strane institucija, navedeno sljedeće: više pomoći i podrške, organizovanost, sigurnosti pri online ispitima itd. Takođe dolazi do ukidanja Nachfrist-a (tzv. vanrednog perioda za upis na fakultet/produženje semestra). Ovim se želi osigurati da studenti počinju u isto vrijeme te da nema organizacionog kašnjenja sa predavanjima. Jedna od dodatnih stvari koje se uvode su “Learning agreements”. Ovim je zamišljena podrška studentu od strane unija, na koju se i jedna i druga strana ugovorno obavežu. Cilj je osigurati dalji progres na studiju i uspješan završetak programa. Dalje, i to veoma bitno, § 77 Abs 4 UG omogućava “Härtefallklausel” – da posljednji ispit u studiju dobije mogućnost još jednog ponavljanja (+1 izlaz). Više informacija u vezi sa promjenama u vidu pitanje/odgovor na linku ovdje.

Ova izmjena zakona je bila vruća tema i predmet žustrih rasprava između onih koji su htjeli još rigoroznije promjene, i onih koji su htjeli više da zastupaju prava studenata. Parlament je dobio čak 600 mišljenja sa različitih strana u vezi sa najavljenim promjenama te je neke prethodno najavljene strožije novine izmijenio na bolje za studente.


Izvori: ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu