Izmjena uni zakona od zimskog semestra 2022/23

The time has come: od 1. oktobra 2022. godine stupa na snagu izmjena Zakona o univerzitetu (UG 2002), o kojoj smo vas prošle godine obavijestili. Dijelovi amandmana imaju dalekosežne efekte – bez obzira da li već studirate, želite da počnete studije ili pak da ih nastavite, neka od izmjena je primjenljiva i na vas.

Šta se mijenja za sve studente?

Rok za uplatu školarine/ÖH (studentska unija) naknade. Period plaćanja se završava mjesec dana ranije nego do sada. Kao i obično, svaki semestar se dobije zahtjev za plaćanje putem emaila. Stoga, obratite pažnju u emailu na nove rokove:
– zimski semestar: najkasnije do 31. oktobra
– ljetnji semestar: najkasnije do 31. marta

Izmjena primjenljiva na sve one koji žele da završe studije u zimskom semestru 2022/23

Skraćeni rok (vidi iznad) takođe utiče na plaćanje školarine/ÖH nakon diplomiranja. Ukoliko se studije završe do 31. oktobra, zimski semestar se ne mora platiti. Ukoliko je već uplaćen, može se podnijeti zahtjev za povrat. Ako se završi nakon 31. oktobra, povrat novca nije moguć.
Isto važi i ako studije završite u ljetnjem semestru, novi rok je do 31. marta.

Izmjena primjenljiva na sve STEOP-ovce

Nakon što je STEOP ispit četiri puta negativno ocjenjen, izgubićete prijem na taj studij. Na Uni Beču npr. nije moguće više nastaviti sa tim studijem. Isključenje se primjenjuje retrospektivno ako niste položili STEOP prije zimskog semestra 2022/23. i do tada niste nastavili predmetne studije. Studenti su u ovom slučaju isključeni i iz svih onih studija na kojima su u nastavnom planu i programu uključena ista četiri nepoložena ispita.

Izmjena primjenljiva na sve koji žele da počnu studije

Neki od rokova za prijavu i prijem su skraćeni. Više info ovdje i ovdje.

Minimalno 16 ECTSa

Za bachelor i diplomske studije na koje se upišete od zimskog semestra 2022/23. godine, morate do kraja četvrtog semestra imati najmanje 16 ECTSa. U suprotnom, prijem na studij ističe. Nastavak je eventualno moguć tek nakon dvije godine (= četiri semestra). Ovo takođe važi i ako želite da promijenite, dodate ili nastavite svoj studij.

Priznavanja ispita i slično

Izmjenom zakona je djelimično reorganizovano priznavanje ispita, drugih studijskih postignuća, aktivnosti i kvalifikacija. Uvedeni su novi kriterijumi za ocjenjivanje, postavljeni su rokovi za prijavu, neki formalni kriterijumi su izbačeni i omogućeno je priznavanje djelatnosti i kvalifikacija. Više info ovdje.

Pravne osnove

Uni zakon 2002
Dio statuta o studijskim pravima Uni Beča
Određivanje rokova za upis i prijem na osnovne, diplomske i master programe za zimski semestar 2022/23. i ljetnji semestar 2023.


Izvor: email Uni Beča od 10. juna 2022. godine.
Photo by Nothing Ahead.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu